Zeytin Ağacı Hastalıkları

Çoğu zeytin ağacı hastalıkları bakteri, virüs ve mantarlardan kaynaklanır.
Zeytin Ağacı Dal Kanseri
Zeytin Ağacı Hastalıkları dalı kanseri bakteriyel bir hastalık olduğu için oluşturduğu skar dokusu ile bitki dokusuna nüfuz eder. Kore’de sıklıkla görülen en önemli sebep. Thaliana hasadından kaynaklanan yaralardan bakterilerin dokuya girme potansiyeli. Ayrıca sert geçen kışlardan sonra oluşan don çatlakları da tümör ve siğil oluşumu için uygun yerlerdir. Tümörler ve siğiller, genç sürgünlerin yapraklarından, çiçeklerinden ve meyvelerinden düşen yaralardan da gelişir.
Zeytin Ağacı Solgunluğu
Bu hastalık ani ve yavaş solgunluk olmak üzere ikiye ayrılır.
Ani Solgunluk
Bu, kış sonundan ilkbahar başlarına kadar gerçekleşir. Sürgünler ve dallar aniden kurur. Bu belirtiler ağacın birden fazla yönünde olabilir. Kabuk dokusu mora döner. Böyle bir dalın kabuğunun altında uzunlamasına bir kesit alırsanız, damar demetinin koyu kestane rengine dönüştüğünü görebilirsiniz. Hastalıklı ağaçların sürgünleri ve dalları kurur ve ölür. Yapraklar yeşil rengini kaybeder ve açık kahverengiye dönerek orta damar boyunca kıvrılır.
Yavaş Solgunluk
İlkbaharda görünmeye başlar. Çiçeklerin belirtileri yapraklardan önce ortaya çıkar. Hastalık çiçeklenme başlangıcında gelişirse, çiçek düşebilir. Mumyalanmış tomurcuklar kahverengiye döner ve ölür ve ağaca asılır. Hastalıklı dalların yaprakları başlangıçta donuk yeşildir. Uç yapraklar hariç, kurumadan dökülürler. Hastalıklı sürgünlerin damar demetleri koyu kahverengidir. Bu hastalık zeytin ağaçlarında verim düşüklüğüne ve ölüme neden olur.
Kültürel Önlemler
Sağlıklı üretim malzemeleri kullanılmalı ve daha önce hastalık geçirmemiş alanlara zeytin ağaçları dikilmelidir. Bununla birlikte, hastalığa ev sahipliği yapan bitkilerin yetiştirildiği bir alanda yetiştirirken, arpa, yulaf ve buğday gibi konukçu olmayan tahıllar iki yıldan fazla kuruduktan sonra ekilmesi daha iyidir. Bu topraklarda yetiştirildi.
Yetiştirme, ağacın taç çıkıntısına girmeden yüzeysel olmalıdır. Gübreleme yaprak ve toprak analiz sonuçlarına göre yapılmalıdır. Aşırı azotlu gübrelerden kaçınılmalıdır. Aşırı sulama ve salma sulama yapılmamalıdır. Zeytin bahçelerinde hastalık bulaşma ve bulaşma riskinin artması nedeniyle ara ekim yapılmamalı ve yabancı otlarla mücadele edilmelidir. Hastalıklı sürgünler budanmalı, yapraklar düşmeden budamalı ve budama artıkları bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Vestibüler aletler %10 çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir. Kültürel önlemlere ek olarak, toprakta hastalık şiddetini azaltmak için solarizasyon uygulanabilir.
Zeytin Ağacı Halkalı Leke Hastalığı



İlk Belirtiler
İlk belirti, ilkbaharda yaprakların üst tarafında beliren yuvarlak, siyah-gri bir renktir.
noktalı noktalar. Bu noktanın olduğu yerde renk daha açık ve etrafındaki alan daha açık.
Bir halka oluşur. Dışarıdan ikinci bir döngüye dönüştürür. Bu şekil nedeniyle, hastalıklar çalar.
Leke denir. Hastalıklı yapraklar düşer. Bu, verimin düşmesine ve erken meyve dökülmesine yol açar.
Kültürel Önlemler
Alçak arazilerde, yoğun su basmış topraklarda
Zeytinlik yapma, oluk açman lazım.
Zeytin Ağacında Antraknoz
- Antraknoz, zeytinin önemli bir hastalığıdır. Bu elementler arasında yapraklar, dallar, çiçekler, meyveye zarar verir ve asıl zararı zeytin meyvesidir.
- Tanımı ve yaşayışı
- Mumyalaşmış meyvelerde düşük sıcaklıklarda 1 yıla kadar hayatta kalabilir ve bir kontaminasyon kaynağı haline gelir. Kışı mumyalanmış meyvelerde, yapraklarda ve ince sürgünlerde geçirir.
- Sonbahar yağmurları hastalıkların oluşumunda etkilidir. Yağmur damlaları ve mumyalaşmış meyvelerin rüzgarları ile yayılır.
- Meyve enfeksiyonları, kesikler veya ağaç kabuğu yoluyla doğrudan enfeksiyon şeklinde olabilir. Doğal koşullarda ilacın büyüme sıcaklığı 20-26 0C ve nem oranı %90’dır. Ancak 10-30 0C sıcaklıkta bile olabilir. Hastalık belirtileri aşılamadan 5-6 gün sonra ortaya çıkar.
Zarar Şekli ve Belirtileri
Zeytin meyvesinin ilk belirtisi, meyve olgunlaştıkça düzenli veya düzensiz esmerleşmedir. Meyve büyüdükçe lezyonlar birleşebilir ve tüm meyvenin çürümesine neden olabilir. Hastalığın belirtileri genellikle meyvenin ucunda yassı, çökük lezyonlar şeklindedir.
Bir meyvede oluşan bir lezyon meyvenin tamamen veya kısmen çürümesine neden olarak meyvenin sululuğunu kaybetmesine neden olur.
Çürük meyve sonunda mumyalanır. Meyvenin dokusu sertleşmiş ve dallardan sarkan kösele bir görünüme sahiptir. Hastalık ajanları meyveleri olgunlaşmadan önce ve sonra enfekte edebilir. Hastalığın ciddi enfeksiyon kaptığı yıllarda ürün %50’ye varan oranlarda azalmaktadır.
Zeytin antraknozu, bu meyvelerden elde edilen zeytinyağının asitlik ve peroksit değerini artırarak meyvelerin sofralık kalitesini bozmakta ve yağ kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.
Kültürel Önlemler
- Yere düşen hasta yaprak ve meyveler toplanmalı ve imha edilmelidir.
- Hastalığın şiddetini azaltmak için zeytin sineği kontrolü yapılmalıdır.
- Sık dikimden kaçınılmalıdır.
- Sekonder enfeksiyondan kaçınmak için hasat ertelenmemelidir.
- Yabancı ot mücadelesi yapılmalıdır.
- Enfekteli dallar budanmalı ve imha edilmelidir.
- Ağaç hava sirkülasyonu ve ışık alacak şekilde budama yapılmalıdır.
Zeytin Ağacı Sineği



Zeytin Ağacı Tanımı ve Yaşanışı
- Baş ve antenler sarı, göğüste üç açık kahverengi bant var.
- Dişilerin karnı daha geniştir ve sonunda yumurtlama tüpü vardır.
- Larvalar bacaksız ve şeffaf beyazdır.
- Zeytin sinekleri kışı çoğunlukla toprakta 2-5 cm derinliğinde pupa olarak veya zeytin ağaçlarında ve çalılarda ergin olarak geçirir.
- Erginler, toprak sıcaklığının 100 C’ye ulaşmasından başlayarak, nadiren Nisan ayı başlarında, genellikle Haziran ayında topraktan çıkmaya başlar.
- 4-5 Ege bölgesinde; 3-4 Marmara bölgesinde; Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden 2-5; Karadeniz bölgesinde 3 veya 4 kuşak doğururlar.
- Yavruların gelişme süresi 30-40 gündür.
Zarar Şekli
- Zeytin sineğinin larva döneminde etli kısmına zarar verir. Gelişim sırasında larvalar yemek için çekirdeğin etrafında galeriler açarlar.
- Meyvenin çürümesine neden olur, zeytinyağı miktarını azaltır ve kısmen yağın asitliğini arttırır. Zarar, özellikle sofralık zeytinlerde daha önemlidir.
- Ülkemizde zeytinin yetiştirildiği tüm bölgelerde bulunur.
Kültürel Önlemler ve Mücadele Yöntemleri
Kitle yakalama yöntemi, çok sayıda sineğin bulunmadığı (en az 5 ha.) alanlarda bile zeytin sineklerini başarıyla kontrol edebilir. (Deltametrin + amonyum bikarbonat + feromon kapsülleri içeren tuzaklar orta ve tekdüze bahçelerde 1 tuzak/2 ağaç, diğer durumlarda 1 tuzak/1 ağaç ile yürümelidir.) Bu amaçla MEB tarafından onaylanan tuzak tipi, : Şu şekilde görünmelidir: Kullanılmış. Biyoteknoloji mücadelesinde yer alan üreticilere de hibeler verilmektedir.
İlaçlama Zamanının Tespiti
Yetişkinlerin ortaya çıkma zamanı iklime, toprak özelliklerine, çeşitliliğe vb. Faktörlere bağlıdır. Bölgesel farklılıklar göz önünde bulundurularak meyve yumurtlama olgunluğuna ulaştığında kesim sayımları yapılır ve yeterli perküsyon ve tuzağa düşmüş zeytin sineği erginleri arttığında ilaçlamaya başlanır. Bu nedenle Haziran ayının ilk yarısından itibaren tuzaklar asılmalıdır. Yetişkin büyümesini belirlemek için, %2 diamonyum fosfat çözeltisi içeren bir McPhail kapanı ve bir feromon içeren sarı yapışkan bir tuzak kullanılır. Çürüme oranı, ağacın güneydoğu kısmında yağlanmaya başlayan 1000’den fazla meyvede haftada 1-2 kez delinme sayımı ile belirlenir. Sayım sonucunda salamura çeşitlerinin %1’inde ve yağlı çeşitlerin %6-8’inde ezik tespit edilirse zehirli yem kısmi patlıcan ilaçlaması veya kaplama uygulaması aşındırıcı alet ile yapılmalıdır.
Zeytin Ağacı Güvesi



Zeytin Ağacı Tanımı ve Yaşayışı
- Yetişkin bir kelebeğin tipik görünümü gümüş rengidir.
- Kanadın üst tarafında siyah bir nokta ve kenarda gümüş bir desen var.
- Larvalar genellikle sarımsı-beyaz ila sarımsı renktedir.
- Pupa, dışarıdan görülebilen seyrek bir dokuya sahip beyaz bir koza içinde bulunur.
- Zeytin güvesi yılda üç yavru verir ve her nesil zeytin ağacının farklı bir mevsiminden muzdariptir.
- Her nesil, hasarın ne zaman meydana geldiğine bağlı olarak “yaprak tohumu”, “çiçek tohumu” ve “meyve çekirdeği” olarak adlandırılır.
Zarar Şekli
Zarar,ı zeytin güvesinin larvalarından kaynaklanır. Zeytin ağaçlarının üç filogenetik döneminde zeytin güvesi larvalarının neden olduğu zararı araştırmak mümkündür.
Yaprak Dölü Hasarı: Larvalar, yaprakların iki epidermisi, açık galeriler ve yaprak ve sürgün uçları arasında beslenirken zararlıdır.
Çiçek Dölü Hasarı: Larva, çiçek salkımları arasında beslenir ve meyve vermeyi önlemek için salkım tomurcuklarını ve çiçekleri yok eder.
Meyve Dölü Hasarı: Yumurtadan yeni çıkmış larvalar meyve sapının altındaki meyveyi istila eder ve meyve ile meyve sapı arasındaki bağlantıyı yok ederek meyvenin düşmesine neden olur.
- Zeytin güvelerinin meyve zarar oranı yıllara ve bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Birkaç yıl içinde bu hasar %30’a varan ürün kaybına neden olabilir. Zeytin güvesi, çeşitli Akdeniz ülkelerinde ve zeytinin yetiştirildiği ülkemizde bulunur.
Kültürel Önlemler ve Mücadele Yöntemleri
Zeytin tomurcukları Mart sonu ve Nisan başında şişmeye başladığında, düşük ve orta yoğunluklu popülasyonlarda bu zararlılarla etkili bir şekilde mücadele etmek için üç zeytin ağacına bir delta tuzağı asılabilir.
İlaçlama Zamanının Tespiti
Püskürtme tercihen sadece zararlının meyve soylarına yapılmalıdır. Test edilen mercimek büyüklüğündeki zeytinlerin %10’u “yumurta+larva” canlı ise ilaçlanmalıdır. Uygun başvuru zamanı, Mayıs ayı sonunda yapılan yönetim tarafından belirlenir. Ancak mevsim başında zararlılar yaprak ve sürgünlerde %10’dan fazla zarar vermişse, ilaçlama ilk kelebeğin çiçeklenme döneminde yakalandıktan 7 ila 10 gün sonra yapılmalıdır. Püskürtme süresini belirlemek için delta tipi bir feromon tuzağı kullanılır. Bu tuzaklar Nisan ayında bahçeye asılır ve haftada bir kontrol edilir. Zeytin güveleri, özellikle çiçek yavrularında yoğun predatör ve parazit komplekslerine sahip olduğundan, böcek büyümesini engelleyici ajanların kullanılması arzu edilir.
Zeytin Ağacı Kabuklu Biti



Zeytin Ağacı Tanımı ve Yaşayışı
- Ergin dişinin vücudu, oval şekilde olup, koyu eflatun veya mor renktedir.
- Erkek, pembemsi eflatun renkte,1 mm uzunluğunda narin yapılı ve bir çift kanatlıdır.
Kışı olgun dişi döneminde geçirir. - Yumurtalarını o yılın iklim koşullarına göre, nisan ayının ilk yarısı veya mayıs ayı ilk haftasında bırakmaya başlar.
- Yumurtlama 2 aya yakın süre devam eder. Mayıs ayı ortalarına veya sonlarına doğru görülen hareketli larvalar dallara, yaprak ve meyvelere giderek, kendilerini uygun bir yere tespit eder ve beslenmeye başlarlar.
- İkinci döle ait yumurtalar temmuz ortaları veya sonlarında görülür. İkinci dölün erginleri genellikle kışlamaya çekilir.
- Zararlı yılda 2 döl verir
Zarar Şekli
Zeytin kabukluları ekonomik açıdan önemli zararlılardır. Meyve ağaçlarının gövde, dal, sürgün, yaprak ve meyvelerinde hasar. Nüfus yüksek olduğunda, ağaç kurur. Zararlılar beslendiğinde kırmızı veya mor lekeler oluşur. Bu lekeli meyveler piyasa değerini kaybeder ve depolamada büyük kayıplarla muhafaza edilemez. Ülkemizin tüm bölgelerinde kullanılabilir.
Kültürel Önlemler ve Mücadele Yöntemleri
- Kirlenmiş bahçelerde toprak işleme, sulama, gübreleme ve budama uygun şekilde yapılmalıdır.
Budamanın geri kalanı yakılarak yok edilmelidir. - Kirlenmiş ahşaptan alınan vuruşlar ve direkler temiz ahşap üzerinde kullanılmamalıdır.
- Bahçenizin kenarındaki çit bitkilerini kontrol edin ve haşere bulunursa bitkileri püskürtmeli, kesmeli ve yakmalısınız.
- Zeytin bahçeleri, nemin yüksek olduğu kıyı bölgelerinde ve sulanan bahçelerde bulunan yeşil sofralık zeytin olarak derecelendirilen zeytin çeşitlerini tercih eder.
İlaçlama Zamanının Tespiti
- Bulaşık meyve bahçeleri devamlı kontrol altında bulundurulmalıdır. Gözler patlamadan önce bahçeyi temsil edecek 5 ağacın çeşitli yönlerindeki dallar kontrol edilir. Canlı bireylerin varlığı ve oranı incelenir. Mayıs ayının ilk haftasından başlayarak da hareketli larva çıkışı gözlenmelidir.Zararlı kışı genellikle olgun dişi döneminde geçirmektedir. Bu dönemde dişi kabukları çok sert ve kalındır. Bu yüzden kışlık ilaçların etkisi pek yüksek olmamaktadır.
- Marmara bölgesinde, ancak yoğunluğun fazla olduğu bahçelerde bir kış ilaçlaması ile yoğunluğun azaltılabilecektir. Zeytin kabuklubitinin yaprak ve sürgünlerde zarar yapan 1. dölüne karşı, çok yüksek popülasyonların dışında, ilaçlama yapılmamalıdır.
- Zararlının ikinci dölünde ise, bahçedeki zararlı yoğunluğu ve parazitlenme oranı göz önüne alınmalıdır. Zararlı yoğunluğunun yüksek, parazitlenme oranının da %50’den düşük olduğu bahçelerde, kimyasal mücadele yapılmalıdır. Bunun için, temmuz sonu ağustos başlarından itibaren, yumurtalı dişiler kontrol edilecek ve yumurtaların %50’sinin açıldığı (ikinci döl ergin oranının %70-80’i bulduğu) zaman, ilaçlama yapılacaktır. İlaçlamalarda, mümkün olduğu kadar seçici ilaçlar tercih edilmelidir.
Zeytin Ağacı Karakoşinli



Zeytin Ağacı Tanımı ve Yaşayışı
- Aktif larvalar turuncu ve hareketlidir. Kışı genellikle 2. veya 3. dönem larvaları olarak yapraklar üzerinde geçirirler. Bu arada başka dönemler de meydana gelir.
- Zeytin keçiboynuzu oldukça verimlidir. Bir ana kabuk altında yaklaşık 500-3000 yumurta sayabilir. Ancak kışın 5-6 gün sıcaklık 0 derecenin altına düşerse, yazın kuru sıcaktan dolayı doğal ölümler sık görülür.
Zarar Şekli
Zeytin karakoşinli, larva ve yetişkin aşamalarında ağaç özsuyunu emer ve beslerken, aynı zamanda tüm ağacı saran tatlı bir madde salgılar. Saprofitler bu tatlı madde üzerinde büyür ve fumagin ile sonuçlanır. Bir yandan özsuyu emer, diğer yandan kara balıkların fotosentezi engeller, ağaçları zayıflatır ve verimi düşürür. Kosniline yoğunluğu arttıkça yapraklar ve meyveler düşer ve dallar kurur. Bu zamanlarda ürün kaybı %60-70 dir. Ertesi yıl ağaç meyve vermez ve çalılar ortaya çıkar.
Kültürel Önlemler ve Mücadele Yöntemleri
Zayıf bir ağacın, güçlü koşullara sahip bir ağaçta hayatta kalma şansı daha düşük olabileceğinden, zayıflamış bir ağacın birkaç nedenden dolayı güçlendirilmesi gerekir. Bunun için kuru dallar kesin, ağacın içini hava ve ışık alacak şekilde kesin ve tekniğine göre gübreleyin. Zeytin siyahı koklear kontrolünde budama önemli bir rol oynar. Bu, bölgeye ve yıla göre değişen son don ve dondan sonra budama yapılarak haşere popülasyonlarının azaltılmasını gerektirir.
İlaçlama Zamanının Tespiti
Kontrolde %50’den fazla parazit bulunan meyve bahçelerinde, mevsim başında yapılması gereken zeytin karası salyangozuna ilaçlama yapılmamalıdır. Doğal düşmanların zararlıları kontrol edemediği ve parazitliğin %50’den az olduğu durumlarda zeytin karası salyangozu ilaçlanabilir. Püskürtme süresi, aktif larvaların görünümü ile belirlenir. Bunun için ilaçlama yapılacak bahçede 4 taraftan 20-25 cm uzaklıkta bir ağaç bahçeyi temsil etmelidir. Uzun sürgünlerde yılın yumurta dişisi belirlenir ve yumurtalardan çıkan aktif larvalar belirlenir. İlk ilaçlama yumurtaların %50’sinin çıktığı dönemde, ikinci ilaçlama ise yumurtaların %90’ının çıktığı dönemde yapılır. Faydalı olan her şeyden önce gelmelidir.
Şunlar da ilginizi çekebilir: Zeytin Ağacı Özellikleri
Zeytin Ağacı Fidantırtılı



Zeytin Ağacı Tanımı ve Yaşayışı
- Genel görünüşü parlak beyaz renkte olup, ön bacakları hariç böceğin tüm vücudu beyaz pullarla kaplıdır.
- Hafif şeffaf görünümü olan ön kanatların yan kenarları saçaklıdır.
- Larvası yumurtadan ilk çıktığı zaman sarı renkte olup, daha sonra yeşile döner.
Zeytin fidantırtılı, Bursa ili koşullarında kışı son dönem larva olarak toprak altında geçirir. - Bursa ili zeytinliklerinde ağustos, eylül ve ekim-kasım aylarında birbiri içine girmiş 2 döl ve 1 kısmi döl verir
Zarar Şekli
- Yumurtadan çıkan zeytin fidelerinin larvaları, taze yaprak aramak için taze yaprakları yemeye başlar. Yumurtadan yeni çıkmış tırtıllar için ilk tercih taze zeytin fidesi veya tomurcuklarıdır.
- Üçüncü larva aşamasından sonra zeytin fidanları çok açgözlüdür ve zeytin yaprağının tamamını tüketir. Özellikle terminal larvaların zarar görmesi çok önemlidir. Larvalar hem zeytin ağacının taze sürgünleriyle hem de zeytin ağacının ertesi yıl meyve verecek olan yeni dalları ve diğer sürgünleriyle beslenir. Eğer larva sayısı çok fazla ise 3. aşamadan sonra zeytinlerin tüy dökme döneminde olgunlaşmamış meyveler de beslenir. Larvalar zeytin meyvesinin kabuğunu yiyip, etini iç kısımlara doğru yiyerek zarar verirler. Zeytin fidanı olarak ülkemiz zeytininin yetiştirildiği tüm alanlara yayılır.
Kültürel Önlemler ve Mücadele Yöntemleri
Bahçe içindeki veya çevresindeki diğer zararlı konukçuların yok edilmesi, birinci nesil larvaların beslenmesini engellemesi açısından faydalıdır. Kışın toprak işleme, kışı soğuk günlerde toprakta yaşayan larvaları toprak yüzeyine çekmek için de faydalıdır. Son olarak, ilk dönem larvalarının obur sürgünleri sevdiği ve büyümelerinin kolay olduğu düşünülürse, larva popülasyonlarını azaltmak için temizlenebilir ve yakılabilirler.
Zeytin Ağacı Pamuklu Koşnili



Zeytin Ağacı Tanımı ve Yaşayışı
- Yetişkinler, ilk bakışta beyaz tüylü bir görünüme sahiptir.
- Zararlı, hemen hemen her ülkede zeytin tarlalarında kışı geçiren yaprak ve tomurcukların altında genç erişkin bir dişidir.
- Zararlının Karadeniz, Ege ve Marmara bölgelerinde yılda iki, Akdeniz bölgesinde ise bir kez yavru doğurduğu bilinmektedir.
Kültürel Önlemler ve Mücadele Yöntemleri
Zararlılar yaygın olarak bulunur ve yol kenarındaki zeytin ağaçlarının etek dallarına ve kütüklerine zarar verir. Bunun için rutubeti önleyici tedbirler alın ve eğer yoğunluk az ise pamuğun görülebileceği dallardan tomurcukları kesip budayın.
Zeytinde Ağacı Pamuklubit



Zeytin Ağacı Tanımı ve Yaşayışı
- Genç periler genellikle sarı veya parlak yeşildir.
- Periler, vücutlarından çok ince filamentlerden oluşan bal benzeri maddeleri çıkarırlar.
- Filamentler bir pamuk yığını gibi bir araya toplanmıştır. *Somi yetişkin olur ve kışı ağaç kabuğunda, yarıklarda, yarıklarda ve hatta sürgünlerde ve lekelerde geçirir.
- Yetişkinler şubat ortasında aktif olmaya başlar.
Kültürel Önlemler ve Mücadele Yöntemleri
Tüm koşnillerde olduğu gibi, ağaca zarar vermemek için ağacı her zaman sağlıklı tutmak ve yeterli güneş ışığına maruz kalma ve havalandırmayı göz önünde bulundurmak önemlidir.
İlaçlama Zamanın Tespiti
Zeytinlerdeki pamuklubitler, zeytinlerin çiçeklenme döneminde zararlı olabilir ve genellikle bahar yağmurları sırasında nemli, budanmamış zeytinliklerde görülür. Zararlı zeytin güvesi çiçeklerine aynı dönemde ilaçlama yapılmışsa bu zararlılara karşı ayrı ilaçlamaya gerek yoktur. Zeytin güvelerine karşı ilaçlama yapılmayan bahçelerde sadece ağır hasar görmüş hindistan cevizi uygulanmalıdır. Bu sayede doğal düşmanların çok fazla zarar görmeleri engellenir ve bahçenin doğal dengesi korunur. Çünkü haşereleri saplarından yerler. İlaçlamanın kesinlikle gerekli olduğu durumlarda zeytin sineği kontrolü için en uygun zaman çiçeklenme döneminden ilk havdan sonraki 10 gün ile filizlenme zamanına kadar olan dönemdir.
Zeytin Ağacı Filizkıran



Zeytin Ağacı Tanımı ve Yaşayışı
- Gövde silindirik, koyu kahverengi ve kısa gri tüylerle kaplıdır.,
- Ergin olarak kışı ağaçların dal ve dallarında, kışı ise yaprak koltukları arasında açılan galeride (oda) geçirirler. Şubat ayının sonundan Mart ayının başlarına kadar, çevredeki budama kalıntıları ve zayıf ağaçlarda toplanmak için bu kışlık bölgeleri çok sayıda terk ederler.
- Yılda 2-4 yavru doğururlar.
Kültürel Önlemler ve Mücadele Yöntemleri
- Zeytin tomurcukları, tarlada veya evin önünde yığılan yumuşak, kuru dallara ve budama artıklarına girerek çoğalır. En önemli nesil olan bahar neslinin ortaya çıkması bu zararlıların özellikleri kullanılarak önlenebilir veya azaltılabilir. Bunun için Şubat ayında bahçeye budama artıkları tuzak olarak bırakılır. Bahçede kuruyan bu tuzak dallar ve dallar, yetişkinler tarafından açılan deliklerden talaş çıkmaya başlar başlamaz toplanır ve yakılır. Bu kültürel önlemler bölgedeki tüm çiftçiler tarafından benimsendiğinde sorun ortadan kalkmaktadır.
- Mart veya Nisan aylarında kontrol edin, her ne sebeple olursa olsun kırılmış veya zayıflamış ağaçlarda budama kalıntıları kalabilir. Dövüşler, bu alandaki zararlıların varlığına bağlıdır.
- Yaz aylarında 10 ağaçtan 20’sinin meyve ve yaprak koltuklarında nüfus durumu kontrolü yapılır. Sağlıklı ve hasarlı göz sayısı bulunarak % hasar belirlenir. Göz tarafından hasarın %15’inden fazlası tespit edilirse önlem alınmalıdır.
Şunlar da ilginizi çekebilir: Zeytin Ağacı Bakımı
Zeytin Ağacı Kızılkurdu



Zeytin Ağacı Tanımı ve Yaşayışı
- Genellikle kırmızımsı renktedir ve antenler siyahtır.
- Karın dişilerde daha büyüktür, uçlarında yumurtlamak için iğneler bulunur.
- Zeytin kırmızı kurdu, olgun larva döneminde kozanın topraklarında kışlar.
- Erginler Haziran ayından itibaren çıkmaya başlar. Zeytin sinekleri yumurtalarını genellikle yumurtlama deliklerine, meyvelerin üzerindeki zeytin sineklerinin ise nadiren açık çıkış deliklerine yumurta bıraktığı tespit edilmiştir.
- Yumurtalardan çıkan larvalar, zeytin meyvesinin kabuğunun altında küçük delikler açarak birlikte büyümeye devam eder.
- Daha sonra genç larvalar arasında tür içi rekabet meydana gelir ve bunlardan sadece biri larva dönemini tamamlayarak olgun bir larva haline gelebilir. Çok nadiren, bir delikte iki olgun larva bulunur. Ege bölgesinde üç veya dört kuşak doğuracak şekilde ayarlanmıştır, ancak yılda üretilen kuşak sayısı genç sinekkapan sayısına göre değişmektedir.
Kültürel Önlemler
- Pupaların yok edilmesi için kış aylarında toprağın sürülmesi gerekmektedir.
Zeytin Ağacı Çiçek Sap Sokanı



Zeytin Ağacı Tanımı ve Yaşayışı
- Genel görünüm açısından uzun gövde yapısına sahiptir. *Renk yeşildir, erkekler dişilere göre daha koyudur.
- Kanatlar şeffaftır ve nabızlar oldukça belirgindir.
- Karın ucu kadın ve erkekte farklı yapılır.Erkeklerde sivri uçlu, dişilerde yarık vardır.
- Yumurtadan çıkan ilk su perisi yeşildir.
- Kışı filizlerdeki çatlaklarda yumurta şeklinde geçirir. Mart sonu veya Nisan başında havaların ısınmaya başladığı yumurtalar açılmaya başlar.
- Nimfler ve erginler tamamen zeytine geçer.
- Hem nimfler hem de erginler burunlarını tomurcuklara sokarak beslenirler.
- Bu haşere yılda bir çöp üretir.
Kültürel Önlemler ve Mücadele Yöntemleri
- Zeytin sapı ile mücadele, zeytin güvesinin kimyasal mücadelesi ile aynı anda yapıldığından, zeytin güvesinin kontrol edildiği bahçede bu zararlıya karşı kimyasal mücadeleye gerek yoktur.
- Zeytin güveleri tarafından kontrol edilmeyen bahçelerde, Nisan ayı sonunda, zeytin çiçekleri tam çiçek açtığında, zeytin sapının nimf ve erginlerinin zarar görmeye başladığı dönemde ilaçlayınız. Nisan sonu ve Mayıs başında ağaç başına yaklaşık 25 zararlı tespit edilir.
Zeytin Ağacı Kırlangıç Böceği



Zeytin Ağacı Tanımı ve Yaşayışı
- Genel görünüm, ağustosböceğinin minyatür modeliyle aynıdır. Erginleri 4-5 mm uzunluğunda, genellikle kirli sarıdır ve beslenme ortamına bağlı olarak bal veya fındık gibi çeşitli renklerde görülebilir.
- Yumurtalar oval ve kırmızımsı kahverengidir. Düz bir zemine 1 mm uzunluğundaki yumurtalar, kil paketlerde 5’li 14’lü gruplar halinde 2 sıra halinde zeytin ağaçlarının dal ve gövdelerine serilir. Kışı yumurta gibi geçirir. Yılda bir kez yavru doğururlar.
Kültürel Önlemler
Temmuz ayı itibari ile kalan yumurta paketlerini saplarından ve kalın dallarından sıyırın ve sert bir fırça veya çuval bezi ile ezin.
Zeytin Ağacı Kurdu



Zeytin Ağacı Tanımı ve Yaşayışı
Genellikle hafif konik ve baştan arkaya doğru yuvarlaktırlar. Erginler genellikle kırmızımsı kahverengidir ve sarı tüylerle kaplıdır. Kışı uykuda pupa şeklinde toprakta geçiren böcekler, havaların erken ısınmasına göre genellikle Mart ayının sonundan itibaren ortaya çıkmaya başlar ve genellikle Nisan ayından itibaren ortaya çıkar. Yılda bir kez doğum yaparlar.
Kültürel Önlemler
Zeytin kurtları kendilerini yere atar veya hafif bir darbe ile uçup giderler. Güneşli havalarda çok aktif ve çeviktirler. Güneşli havalarda uyuşuktur. Bu nedenle Mart ayından Nisan ayına kadar güneş doğmadan önce ağacın altına bir örtü serilir, ağacı sallar ve yere düşen böcekleri toplayıp uzaklaştırır. Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında yere dökülen zeytinler toplanmalı ve imha edilmelidir. Araştırma sonucunda yetişkin olsanız dahi hemen ilaçlamaya başlamalısınız.
Zeytin Ağacı Yara Koşnili



Zeytin Ağacı Tanımı ve Yaşayışı
- Yetişkin dişi, vücut küresel veya armut biçimli, genellikle sırtta daha dışbükey ve turuncu.
- Kabuğun içi beyaz ve pürüzsüz, dışı gri, yüzeyi buruşuk.
- Yetişkin erkek, vücut kırmızımsı-kahverengi, göbek kısmen şeffaf.
- Kışı genellikle ikincil dişi larva veya yetişkin dişi olarak ağaç dallarında geçirirler. Bu arada başka dönemler de meydana gelir.
- Yılda bir doğum yaparlar.
- Zeytin böceğinin hareketli larvalarının ortaya çıkmaya başladığı dönemde yağış sırasında birçok ölüm meydana gelir. Bu süre zarfında, üç gün boyunca ortalama sıcaklık 30oC’nin üzerinde kalırsa larvalar yumurtadan çıkmayı durdurur. Sıcaklık 40oC’nin üzerine çıktığında birinci evredeki larvaların çoğu ölür. Ayrıca kışa 1. evre larva olarak girenler minimum sıcaklık 0oC’nin altına düştüğünde ölürler.
Kültürel Önlemler
- Zeytinlerin bok böcekleri olan güçlü ağaçlarda yaşama şansı daha düşük olabilir, bu nedenle çeşitli nedenlerle zayıflamış ağaçlar güçlendirilmelidir.
- Kuru dallar ağacın iç kısmının hava ve ışık alabilmesi ve usulüne göre gübrelenmesi için kesilip budanır.
- Zeytin böceği ile mücadelede budama önemli bir yer tutar.
- Özellikle soğuk hasarından sonra budama yoluyla haşere popülasyonu azaltılmalıdır.
Zeytin Ağaçlarında Bor Noksanlığı



Zeytin Ağacı Hastalık Belirtisi
- Bor noksanlığı zeytin ağaçlarının yaprak, sürgün ve meyvelerinde çeşitli belirtilere neden olur.
- Semptomlar, yaprağın ucundan başlayıp gövdeye doğru ilerleyerek, yaprağın üçte ikisini kaplayacak şekilde yapraklarda belirir ve daha sonra yaprak sararır ve soyulur. Yapraklarda büzülme, kıvrılma, kalınlaşma, büzülme ve rozet oluşumu, boğumlar arasında kısalma ile meydana gelir.
- Tomurcuk belirtileri kuru tomurcuk uçları şeklinde ortaya çıkar. Böylece lateral göz aktive olur ve tomurcuk oluşumu artar. Ağaçlar bodur ve gürdür.
- Dallar, gövdeler ve yaprak sapları da çatlayabilir ve çatlayabilir. Tomurcuk, çiçek ve meyve oluşumunu engelleyebilir.
- Meyvenin belirtileri malformasyonlar gibi görünüyor. Meyve çekirdeğinin büyümesi devam ederken meyve kabuğunun büyümesi durduğunda ortaya çıkan “maymun suratlı” meyve oluşumu çok tipiktir. Ayrıca çiçeklenme döneminde ve genç meyve döneminde dökülme tipik bir semptomdur. Meyvelerde bor noksanlığı ürünlerin miktar ve kalitesini büyük ölçüde etkiler.
Kültürel Önlemler
Tesis kurulmadan önce toprak analizi yapılmalı ve toprak miktarı belirlenmelidir. Sulamalı gübreleme teknolojisine göre dikilmelidir.
Zeytin Ağacı Akarı ve Zeytin Pasakarı



Zeytin Ağacı Tanımı ve Yaşayışı
- Erginleri uçuk sarı, silindirik, havuç biçimli, baştan arkaya sivrilen yapıdadır. Her iki tür de yetişkin dişilerdir ve kışı yaprakların alt tarafında geçirirler.
- Zeytin ağaçlarında kışlayan erginler, ilk olarak Mart veya Nisan aylarında pedinküllerin çıktığı yeni yapraklar ve yaprak koltukları yerler. Nisan ayının sonundan itibaren çiçek tomurcuklarına geçer ve zarar verir. İlk meyvelerin üretildiği Haziran ayının başından itibaren meyve vermek için meyve sapı çukurlarında beslenirler. Nüfus yoğunluğu en yüksek Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim aylarında, en düşük ise Aralık-Mart aylarındadır. A. oleae uygun koşullarda ortalama 14 günde yaşam döngüsünü tamamlar. Yılda 12 ila 15 yavru doğururlar.
- Zararlılar zeytin yapraklarını, tomurcuklarını, çiçekleri ve meyveleri yer ve zarar verir. Zeytin yaprağı yemek yapraklarda deformasyona ve renk bozulmasına neden olur.
- Ayrıca zeytin yapraklarının orta damarları kısa olduğu için uç kısımları topaklanır ve deforme olur. Tomurcuk ve çiçek yeme sonucu tomurcuklarda kararma, şekil bozukluğu ve kuruluk görülür.
- Meyve oluşumu döneminde meyve sapının tohumları ve meyveleri yenerek meyvede şekil bozukluklarına, pas görünümüne ve erken meyve dökümüne neden olur.
- Filiz gelişiminin son aşaması ve erken meyve verme mevsimi ve sulu bahçelerin yüksek nüfus yoğunluğu nedeniyle meyve dönüşümü daha şiddetlidir. Zeytinyağının polifenol ve klorofil içeriğini düşürür, yağ asidi ve peroksit değerini yükselterek kalitesini olumsuz etkiler.
Kültürel Önlemler ve İlaçlama Zamanının Tespiti
- Gerekli kültürel süreçlerden yoksun, yönetilmeyen ve tozlu yol kenarı bahçelerine daha fazla zarar verin.
- Yeni bahçe bitkileri temiz, sertifikalı fidanlardan yapılmalıdır.
- Aşırı azotlu gübrelerden ve sulamadan kaçınılmalıdır.
- Bahçe içinde ve çevresinde toz oluşumundan kaçının.
- Budama ve kış bakımı çalışmaları eksiksiz yapılmalıdır.
- Meyve verme döneminde zarar görmemesi için Nisan ayından itibaren haftalık kontrolde yapraklarda hasar belirtileri görüldüğünde tomurcuklar şiştiğinde ilaçlayın. Meyve verme döneminde haşere belirtileri devam ederse, şiddetli kontaminasyon durumunda gerektiği gibi yeniden püskürtün.
- Kimyasalları yönetmek için kullanılan ilaçlar ve dozajlar:
- Kararı eyalet/ilçe kurulu ve reçete yazmaya yetkili kişi vermelidir.
Kaynak: wikipeia.org
Bitkiye Dair Herşey www.bitkievreni.com da