Pazartesi, Mayıs 22, 2023

Yeraltı orkidesi nedir

Yeraltı orkidesi nedir?

Yeraltı orkidesi nedir #1 Tüm ömrünü yer altında geçiren yeraltı orkidesinin çiçekleri dahi yer altında açar. Bu ender bulunan bitki, Avustralya’nın batısında görülürken sayısı dünyada 50 adet oldugu tahmin ediliyor.

Mayıs ve haziran aylarında açan çiçekleri çevresine oldukça yoğun bir koku yayar. Süpürge çalılarının olduğu bölgede yaşayan yeraltı orkidesi, çalıların köklerinde bulunan bir mantara asalaklık yaparak beslenir.

Yeraltı orkidesi nedir?

orkideler hakkında diger makalelerimizi buradan okuyabilirsiniz.

Yeraltı orkidesinin özellikleri

Güzel ve tuhaf Rhizanthella gardneri , Batı Avustralya eyaletinde tüm yaşam döngüsünü yeraltında geçiren kritik derecede nesli tükenmekte olan bir orkide türüdür. Batı Avustralya taşrasında süpürge fırçasının kökleriyle simbiyotik olarak yaşayan bir mantar türünden besin çıkaran bir parazit. Kendi yiyeceğini fotosentezleme yeteneğini kaybetmiş olmasına rağmen, bu yeraltı orkidesi, çoğu bitkide fotosentez gerçekleştiren kendi genlerine sahip hücre alt birimleri olan kloroplastlarını hala muhafaza etmektedir. Rhizanthella gardneri , herhangi bir bitkide bulunan en az kloroplast genine sahiptir ve fotosentezde yer almayan genlerdir. Kalan bu genler ve işlevleri, bitkilerin yaşamındaki kritik süreçlere yeni bakış açıları sağlayabilir.

Bu olağandışı orkide, Batı Avustralya’da beş yerde bulunan vahşi doğada bilinen sadece elli bitki ile kritik derecede tehlikede. Nadir olması nedeniyle orkidelerin yerleri bir sırdır. Ayrıca bulunmaları çok zordur. Wheatbelt Orkide Kurtarma Projesi’nden Profesör Mark Brundrett bir basın açıklamasında şunları söyledi:

  • Sadece bir yeraltı orkidesi bulmak için ellerimizde ve dizlerimizde çalıların altında saatlerce arama yapmamız gerektiğinden, alabileceğimiz tüm yardıma ihtiyacımız vardı!

Rhizanthella gardneri çok tuhaf bir hayat sürüyor. Bitki tüm büyüme döngüsünü yeraltında geçiriyor; çiçek açtığında bile, çiçekler toprak yüzeyinin birkaç santimetre altındadır. Diğer birçok bitkinin aksine, bu orkide kendi yiyeceğini fotosentezlemez, bunun yerine süpürge fırçası çalısının kökleriyle ilişkili bir mantarla parazitik bir ilişki geliştirmiştir. (Bazı mantar türleri, bazı bitki türleri ile simbiyotik olarak yaşar – mantarlar bitkilere mineral besin ve su sağlar ve karşılığında konukçu bitkiler mantarlara fotosentezlenmiş karbonhidratlar sağlar.) Dr. Etienne Delannoy, bilimsel bir araştırmanın baş yazarı Dr. Yakın zamanda Molecular Biology and Evolution’da yayınlanan Rhizanthella gardneri hakkında bir makale , EarthSky’a şunları söyledi:

  • Evet, bu gerçekten harika bir bitki! Örneğin, orkide, mantar ve süpürge çalısı arasında çok sıkı bir ilişki vardır, öyle ki, bu orkidenin tohumları, mantarın gerçekten mikorize olması koşuluyla, yalnızca bu özel mantar tarafından enfekte olduğunda filizlenebilir. süpürge çalısı ile] simbiyoz. Tohumlar, orkidelere özgü etlidir. Sıçanlar tarafından yenebilirler ve yine de filizlenirler.

Bu orkidenin olağandışı yaşamı kesinlikle hayal gücünü cezbederken, hücrelerinin derinliklerinde başka bir sır daha saklıyor.

Fotosentez, bitkilerin su ve karbondioksiti oksijen ve şekere dönüştürmek için güneş ışığını kullandığı süreçtir. Bu, kloroplastlarda yapılır – bitki hücrelerinde yapraklara yeşil rengini veren organeller. Organeller, hücrelerde belirli bir işlevi olan alt birimlerdir ve kendi DNA’larını içerirler. Bilim adamları, kloroplastların, sonunda bitki olmak üzere evrimleşecek olan hücrelere dahil edilen siyanobakteri adı verilen serbest yaşayan fotosentetik mikroplardan kaynaklandığını teorileştirir. Evrim boyunca, kloroplastlardaki bazı siyanobakteri genleri ya kayboldu ya da bitki hücrelerinin çekirdeğine aktarıldı.

Çoğu bitki ve alg, kloroplastlarında yaklaşık 110 gen içerir, ancak bu genlerin tümü fotosentez için kodlanmamıştır. Fotosentez yapan bitkilerde bu diğer genlerin işlevlerini sıralamak zor olmuştur. Ancak fotosentez yapmayan yeraltı orkidesindeki hücreler hala kloroplastlarını korurlar ve bu kloroplastlar sadece fotosentez dışındaki işlevleri kodlayan genleri içermelidir. Dr. Delannoy ve ekibi, Rhizanthella gardneri’nin kloroplast genomunu sıraladıve herhangi bir bitkide bilinen en küçük sayı olan sadece 37 gene sahip olduğunu buldu. Bu 37 gen, dört önemli bitki proteinini sentezleme talimatlarını içerir. Bu keşif, bitki hücrelerindeki kloroplastların tam amacını anlamaya yönelik önemli bir adım sağladı ve bilim adamlarının diğer hücre organellerinin evrimini ve işlevlerini anlamalarına yardımcı olabilir.

Tüm yaşamını yeraltında yaşayan bir orkide olan Rhizanthella gardneri , Batı Avustralya taşrasında bir tür odunsu çalı ile simbiyotik bir ilişki yaşayan bir mantarın paraziti olduğu için fotosenteze ihtiyaç duymaz. Diğer bitkilerle karşılaştırıldığında, bu orkide kloroplastında (bitki hücresinin kendi genomuna sahip bir alt birimi) en az sayıda gene sahiptir. Bitkilerdeki kloroplastların birincil işlevi fotosentezdir, ancak bu orkide artık fotosentez yapmadığından, diğer bitkilerde de bulunan kloroplastlarında kalan genler farklı bir amaca hizmet eder. Rhizanthella gardneri’nin kloroplastlarındaki işlevleri anlamak, bilim adamlarına Batı Avustralya’nın bu yeraltı orkidesi ve bitki yaşamı için gerekli olan süreçler hakkında değerli bilgiler sağlayacaktır.

Yeraltı orkidesi nedir

kaynak:
Bitkiye Dair Herşey www.bitkievreni.com da
Önceki İçerikOrkide bakımı nasıl yapılır
Sonraki İçerikKızılağaç

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Advertisingspot_img

Popular posts

My favorites

I'm social

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
3,782TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
Recommended
Orkide bakımı nasıl yapılır? Şatafatlı görüntüsüyle özellikle bayanların alakayla beslediği…
Cresta Posts Box by CP
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogcu bunu beğendi: