Pazartesi, Mayıs 22, 2023

Üzüm Faydaları Nelerdir?

Üzüm Nedir?

uzum-faydalari-nelerdir
uzum-faydalari-nelerdir

Üzüm Nedir; Tadı, dokusu, aroması ve çeşitliliği nedeniyle dünyanın en popüler meyvelerinden biridir. Üzümler, Vitis cinsinin çok yıllık ve yaprak döken ağaçlarının asmalarında salkımlar halinde büyüyen küçük, yuvarlak meyvelerdir. Bu popüler ve lezzetli meyve aynı zamanda birçok önemli besin maddesiyle doludur. Üzümün meyvesinin yanı sıra çekirdekleri, ödemi azaltmaya ve diyabetin neden olduğu göz hastalıklarını önlemeye yardımcı olduğu için sağlık için de iyidir. Üzüm çekirdeği ekstresi yüksek bir antioksidan içeriğine sahiptir.

Bilim camiasında Vitis Vinifera olarak bilinen üzüm, hayatın birçok alanında karşımıza çıkan lezzetli bir meyvedir. En eski meyvelerden biri olan üzüm, dünya medeniyetini temsil eden hemen her sanat eserinde yer almaktadır. Resim, şiir, tiyatro ve sinemada Batı ve Akdeniz uygarlıklarının önemli bir meyvesi olarak kabul edilir. Bu köklü meyve olan üzüm, yüzyıllardır insan hayatına faydalı olmuştur.

Çeşitli alanlarda kullanılan meyvelerin kalp sağlığına da olumlu etkileri bulunmaktadır. Onlarca metreye kadar büyüyebilen sarmaşıkların meyvesi olan üzümler, sarmaşıklardan gelir. Bu nedenle dallara veya çubuklara yere değmeden tutunmak önemlidir. Aksi takdirde, çok kolay çürür ve bozulur.

Üzüm en çok tüketilen meyvelerden biridir. Hem taze hem de kurutulmuş olarak yaygın olarak tüketilen bir meyvedir. Yaz aylarında üzüm nasıl yetiştirilir? Esas olarak nerede yetiştirilir? Öğrenmek isterseniz üzümlerle ilgili bilgileri derledik.

Asmagiller familyasına ait üzümler, tırmanıcı veya paketleme bitkileri grubuna dahildir. Metrelerce büyüyen asmalardan toplanan üzümlerin rengi kırmızı, yeşil, sarı veya siyah olabilir. İçinde sadece meyveleri değil, yaprakları da bulunan asmalar, sağlığa iyi gelen şifalı bitkiler olarak kabul ediliyor.

Çok fazla enerji veren üzüm aynı zamanda kişinin midesini ve sindirim sistemini rahatlatır. Hazımsızlıktan meme kanserine kadar hayatınızın her noktasında üzümden faydalanabilirsiniz. 15.000 çeşit üzüm vardır ve Türkiye’de sadece 1.200 tane vardır. Her çeşidin kendine özgü tadı ve yetiştirme detayları vardır.

Üzüm Nasıl Yetiştirilir?

Genellikle iki şekilde yetiştirilen üzümler bağda ve asmada bulunur. Üzüm üreten bitkiye asma, yonca da denir. Bağlarda yetiştirilen üzümlerin çoğu, kuru iklimlerde ve güney yamaçlarda yetiştirilmelidir. Sürekli yağmur yağan veya havanın genellikle nemli olduğu iklimlerde üzüm yetiştirmek çok zordur. Havaların sert soğuk olduğu yerlerde yetişen üzüm çeşitleri vardır ancak tercihi azdır.

tohum, daldırma ve aşılama teknikleri ile çoğaltılan asmalar; Dikimden en az altı yıl sonra üzüm verirler. Bu nedenle bakım sürecini dikkatli bir şekilde takip etmek önemlidir. En verimli bağcılık tekniği aşılamadır. Aşılama meyve verme süresini biraz kısaltabilir.

Üzüm yetiştirirken bağı budamak önemlidir. Budama üzüm verimini büyük ölçüde etkiler. Budama kalitesi, yaprak sayısı, üzüm sayısı, daldaki boncuk sayısı kök gelişimi açısından tüm nitelikleri etkiler. Budama yılda iki kez yapılır. Bunlara kış budaması ve yaz budaması denir.

Bir bağ yetiştirmek, sulamadan toprak yönetimine, gübreden budamaya kadar her adıma özen gösterilmesini gerektirir. Bağcılıkla ilgili gerçekten uzun ve ayrıntılı kitaplar, makaleler ve risaleler var. Bu kolay bir iş değildir ve her şeyi doğru yapmak kaliteli bir ürünün devamlılığını sağlayacaktır.

Üzüm Hangi Topraklarda Yetişir?

uzum-nerede-yetisir
uzum-nerede-yetisir

Köklü bir bitki olan asma, yumuşak toprakları tercih eder. Derin topraklar ayrıca suyu koruma yeteneğine de sahip olmalıdır. Kireçli killi topraklar verimli üzüm elde etmek isteyenlerin kullanabileceği bir toprak türüdür. Aynı zamanda kireçli topraklarda da bağcılık yapılabilmektedir. Türkiye’deki toprak türleri ve özellikleri hakkında bilgi almak için tıklayınız.

Bağcılıkta toprak tipi detaylarından çok sulama sıklığı ve haşere kontrolü önemlidir. Sıklıkla güve, istila ve hastalık riski altında olan asmalar, bu sorunlar ortaya çıktığında meyve veremezler.

Üzüm Nerede Yetişir?

Üzüm yetiştirmek isteyen herkes öncelikle üzümün büyümesi için gerekli koşulları sağlayarak işe başlamalıdır. Üzüm soğuğa dayanıklı bir meyve olarak dikkat çekiyor. Bu dayanıklılık, üzümlerin Türkiye’nin farklı bölgelerinde yetiştirilmesine olanak sağlar. Ancak ağırlıklı olarak Kore’nin Ege bölgesinde yetiştirilmektedir. Ege bölgesinin en yoğun olduğu söylense de Marmara, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da da üzüm yetiştirilmektedir.

Üzüm Türkiye’de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir?

Üzüm ağırlıklı olarak Ege bölgesinde yetiştirilmektedir. Özellikle İzmir ve Manisa illerinde üzüm yetiştiriciliği yoğunlaşmaktadır. Genel olarak, belirli bölgelerde daha fazla üretim gerçekleşir. Üzüm bağları birçok yerde kolaylıkla yetiştirilebildiği için popülerdir. Büyüyen üzümler kolaydır. Hemen hemen her istenilen toprakta yetiştirilebilen bir meyvedir. Aynı zamanda çeşitli amaçlarla kullanılabilen bir meyve olma özelliğine de sahiptir. Çok faydalı olduğu için çok sık tüketilmektedir.

Şunlar da ilginizi çekebilir: Ülkemizde Yetişen Şifalı Bitkiler
Şunlar da ilginizi çekebilir: Defne Yaprağı Ne İşe Yarar?
Şunlar da ilginizi çekebilir: Bitki Kök Türleri

Üzüm En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Yetiştirilir?

Üzümden en iyi verimi alabilmek için yetiştirildiği toprak önemli bir faktör olarak kabul edilir. Soru, killi ve su geçirmez topraklarda en yüksek verimin elde edilip edilemeyeceğidir. Bağcılık için gerekli olan hava koşulları da önemlidir. Çok fazla yağış almamalıdır. Ancak çok serin iklimlerde olmamalıdır. Doğru koşullar sağlandığında çok kaliteli üzümler üretilebilir.

Üzüm Çeşitleri Nelerdir?

Yaklaşık 15.000 üzüm çeşidi olduğu bilinmektedir, ancak halk tarafından tercih edilen üzümler başlıcalarıdır. Renkleri ve erken olgunlaşan Trakya ile izleyiciyi büyüleyen pembe mücevherler sadece ikisi. Bunlar arasında ihraç edilen ve piyasada sıklıkla bulunan çekirdeksiz asma üzümü, siyah üzüm, beyaz üzüm, kuru üzüm, yaloba üzümü ve meyvesi az ama tadı çok güzel olan Cardinal sayılabilir.

Alev çekirdeksiz, Hamburg misk ve en çok tüketilen üzüm çeşitlerinden biri de bilinen saman çekirdeksiz üzümlerdir. Bunlara ek olarak etkileyici siyah dış cepheye sahip Michel Parlieri, şerbet gibi tatlı Italia, Razaki ve Macabo var.

Üzümün Faydaları Nelerdir?

uzum-hakkinda-bilgi
uzum-hakkinda-bilgi

Kalp Hastalıklarını Önler

Üzüm, kandaki nitrik oksit seviyelerini artırarak kanın pıhtılaşmasını önler ve genel kardiyovasküler sağlığı destekler. Bu nedenle üzüm, kalp krizi riskini azaltmanın etkili bir yoludur. Üzümde bulunan antioksidanlar, kan damarlarını tıkayan ve çeşitli koroner arter hastalıklarının ana nedeni olan LDL (kötü) kolesterolün oksidasyonunu önler. Üzüm ayrıca, güçlü antioksidanlarla birlikte üzümlere renk veren flavonoidler içerir. Üzümdeki iki ana antioksidan türü, vücudu tehdit eden ve LDL kolesterolün atardamarlar üzerindeki zararlı etkilerini uyaran serbest radikallerin etkilerine karşı koyan iki bileşik olan resveratrol ve kersetindir. Bu iki antioksidan flavonoid aynı zamanda bir temizleme ekibi görevi görerek trombosit agregasyonunu azaltır ve kandaki toksinleri süzer.

Kabızlığı Rahatlatır

Üzüm kabızlığın giderilmesinde ve giderilmesinde oldukça etkilidir. Organik asitler, şeker ve selüloz içerdiklerinden müshil gıdalar olarak sınıflandırılırlar.

Astım Tedavisi

İyi bilinen terapötik değeri nedeniyle, üzüm astımı tedavi etmek için kullanılabilir. Üzüm ayrıca yüksek derecede nemlendiricidir, bu da akciğer nemini arttırır ve astım ataklarını azaltır.

Kemikleri Güçlendirir

Üzüm, kemik oluşumu ve gücü için önemli olan bakır, demir ve manganez gibi mükemmel bir mikro besin kaynağıdır. Diyetinize düzenli olarak üzüm eklemek, osteoporoz gibi yaşa bağlı hastalıkların gelişmesini önlemeye yardımcı olabilir. Manganez vücutta protein metabolizmasına, kolajen oluşumuna ve sinir sisteminin işleyişine yardımcı olan çok önemli bir elementtir.

Migreni Rahatlatır

Üzüm suyu migren baş ağrıları için önemli bir çaredir. Sabahları, karıştırmadan fazladan su içmelisiniz. İronik olarak, kırmızı şarap içmek genellikle migren nedeni olarak kabul edilirken, üzüm suyu ve üzüm çekirdeği ekstresi soruna bir çözüm olarak kabul edilir. Migrenlerin kimyasal dengesizlikler, uykusuzluk, hava değişiklikleri veya diyet eksikliği gibi birçok nedeni olabilir. Alkol genellikle migrene neden olur, ancak üzümlerde aynı hastalığa neden olabilecek ve tedavi edebilecek çok fazla antioksidan vardır.

Yorgunluğu Azaltır

Üzüm, karbonhidratları enerjiye dönüştürmek için gerekli olan bir B vitamini olan riboflavin bakımından zengindir. Üzüm sağlıklı bir karbonhidrat kaynağıdır ve riboflavin bakımından yüksektir. Bir bardak üzüm yemek karbonhidratları ve besin enerjisini arttırır.

Diş Bakımı

Kırmızı üzüm çekirdeği ekstresi diş çürümesini önlemeye yardımcı olabilir.

Kilo Kaybı 

Kilo vermek için üzüm gibi enerji yoğunluğu düşük veya kalorisi düşük yiyecekler yemelisiniz. Bu, daha az kalori ile kendinizi tok hissetmenize yardımcı olacaktır. Araştırmalar, flavonoidler açısından zengin üzüm yemenin sağlıklı bir kiloyu korumaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.

Alzheimer Riskini Azaltır

Üzümde bulunan faydalı bir polifenol olan resveratrol, Alzheimer hastalığı olan kişilerde amiloid beta peptit düzeylerini düşürür. Araştırmalar, üzümlerin beyin sağlığını iyileştirebileceğini ve nörodejeneratif hastalıkların başlangıcını geciktirebileceğini göstermiştir. Bir çalışma, üzüm suyunun hafif bilişsel bozukluğu olan yaşlı erişkinlerde beyin fonksiyonlarını da iyileştirebileceğini buldu. Üzüm bileşenleri ve sinir sistemi arasındaki kesin etkileşimi belirlemek için araştırmalar devam etmektedir.

Maküler Dejenerasyonu Önler

Kırmızı üzüm, yaşa bağlı görme kaybını ve makula dejenerasyonunu önlemeye yardımcı olabilir. Üzüm açısından zengin bir diyetin göz sağlığını destekleyebileceği ve görmeyi tehdit eden retina hastalıklarını önleyebileceği öne sürülmüştür.

Üzümün Kullanım Alanları Nelerdir?

uzumun-kullanim-alanlari-nelerdir
uzumun-kullanim-alanlari-nelerdir

Cildi güneşten koruyan üzüm, cilt bakımının vazgeçilmez bir parçasıdır. Yaz aylarında düzenli olarak üzüm tüketenler cildin yağ-su dengesinde sorun yaşamazlar. Üzüm ayrıca kişinin ihtiyaç duyduğu nemi almasını sağlayan şişme sağlar. Bu nedenle düzenli olarak üzüm suyu içmeli ve taze meyve yemelisiniz. Şarap yapımında kullanılan üzümler sirke, hardal, pekmez ve reçellerde de kullanılmaktadır. Üzüm kompostosu, sıcak yaz günlerinde bir başka kullanım alanıdır.

Kaynak: wikipedia.org

Bitkiye Dair Herşey www.bitkievreni.com da

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Advertisingspot_img

Popular posts

My favorites

I'm social

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
3,780TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
Recommended
Çakşır Otu Nedir? Faydaları Nelerdir? Nelere İyi Gelir? caksir-otu-nedir Ağırlıklı…
Cresta Posts Box by CP
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogcu bunu beğendi: