Pazartesi, Mayıs 22, 2023
Ana SayfaDış Mekan BitkileriÇicekli BitkilerÜlkemizde Yetişen Şifalı Bitkiler

Ülkemizde Yetişen Şifalı Bitkiler

Ülkemizde Yetişen Şifalı Bitkiler

ulkemizde-yetisen-sifali-bitkiler
ulkemizde-yetisen-sifali-bitkiler

Şifalı bitkiler her iki hastalık için de sıklıkla tercih edilmiş ve tarihten günümüze vücudun direncini ve bağışıklığını artırmıştır. Bazı şifalı bitkiler, yemeğe eklenen muazzam bir lezzetle yemeklerimizin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu bitkilerin her biri farklı özelliklere sahiptir. Örneğin bazı bitki grupları kanser hastalığına karşı direnç sağlarken, diğer bitki türleri uykusuzluğa iyi gelir ve insanlara yardımcı olur. Bu bitkilerin birçoğu günlük hayatımızda kolayca ulaşıp tüketebileceğimiz bitkilerdir. Aynı zamanda birçoğu da ülkemizde yetişen bitkilerdir. Ülkemizde hangi şifalı bitkiler yetişir? Türk şifalı bitkilerinin özellikleri ve faydaları şunlardır:

Anadolu toprağı olan ülkemiz, tarım ve bitki yetiştiriciliğinde olduğu gibi hemen her alanda mükemmel bir üreticidir. Ülkemizin birçok bölgesinde çeşitli şifalı bitkiler yetiştirilerek şehirlere getirilmiştir. Şifalı bitkilerin hepsi olmasa da çoğu güzel ülkemizde üretilip tüketilmektedir.

1-) Zeytin

zeytin
zeytin

Zeytin ailesine ait uzun ömürlü bir bitkidir ve 100 yıla kadar yaşayabilir. Yüksek mineral ve vitamin içeriği sayesinde şifa kaynağıdır.

Zeytin ağacının tarihi yaklaşık 8000 yıl öncesine dayanmaktadır. Tarihsel gelişiminde birçok efsaneye kaynaklık etmiştir. Eski uygarlıkların yazıtlarında ve tüm kutsal kitaplarda adı geçen bir bitkidir. Ülkemizin birçok yerinde en kötü toprak şartlarına dahi dayanabilen zeytin ağaçları yetişmektedir.

Zeytin ağacı, Akdeniz iklimine özgü doğada yetişen bir ağaçtır. Çok geniş, kavisli gövdeli zeytin ağaçlarının yetiştirilmesi zordur. Zeytin ağaçları için çeşitli alanlar araştırılıyor. Özellikle zeytin ağaçlarının özellikleri ve nasıl yetiştirildiği ile ilgili bilgiler internette en çok aranan bilgilerden biridir.

Zeytin Ağacı Özellikleri Nelerdir?

– Zeytin ağacı yaprakları üstte koyu, altta gümüş renktedir.
– Zeytin ağaçlarının ortalama uzunluğu 50-55 cm’dir. Ayrıca vücut çürümeye ve darbelere karşı oldukça dayanıklıdır.
Zeytin ağacı çok uzun ömürlü ve dayanıklı bir ağaçtır.
– Ağacın yaprakları harika bir uyum sağlar.
– Ağacın gövdesi yaşlansa bile yumrudan yeni sürgünler çıkacak ve gövde bu şekilde yenilenecektir.
– Zeytin ağaçlarının boyları ortalama 3 ile 10 m arasında değişmektedir.
– Bir yıl daha fazla yağ verirken diğer yıl daha az yağ verir.
– Çok uyumlu bir türdür.

Şunlar da ilginizi çekebilir: Zeytin Ağacı Bakımı

2-) Defne Yaprağı

defne-yapragi
defne-yapragi

Defne yaprağının yararları sayısızdır. Çok fazla derde deva olan defne yaprağı cildi temizler ve parlatır. Özellikle defne yaprağı cildin sağlıklı görünmesini sağlar. Cildin yanı sıra çok fazla kullanım alanı olan defne yaprağı çeşitli yemeklere de lezzet ve güzel koku vermektedir. Yorgunluğa iyi gelen defne yaprağı ciğerlere olan faydasıyla da bilinmektedir. Sigara yüzünden zarar görmüş akciğerler defne yaprağıyla temizlenebilir. Öksürük kesici olan defne yaprağı boğazı rahatlatır. Böbreklerdeki taş da defne yaprağı ile dökülebilir. Ayrıca defne yaprağının zayıflatıcı etkisi son dönemde gittikçe popüler olmuştur. Defne yaprağıyla yapılan çeşitli kürlerle zayıflayan pek çok kişi vardır.

Defne Yaprağının Faydaları Nelerdir?

Akdeniz defnesi olarak da bilinen yaprak dökmeyen defne yaprağı inanılmaz faydalar sunar. Defne yaprağının her derde deva olarak etkinlikleri arasında bağışıklığı güçlendirme, ateş düşürücü, enfeksiyonla mücadele, sindirim, uyku ve stres atma, kalp ve damarlar için iyidir. Kokulu bir bitki olan defnenin kokusu hoştur. Yemeklere lezzet katmak için kullanılır ve tıbbi özellikleri vardır. Öte yandan, yaprak ve meyvelerden elde edilen yağlar ihraç edilmektedir. Defne meyvesinden elde edilen defne yağı antiseptik özelliklere sahiptir.

  • Soğuk algınlığı, grip ve enfeksiyon belirtilerine karşı iyi gelir,
  • Baş ve bel ağrılarını hafifletir,
  • Kan şekerini dengeler,
  • Tadı ve kokusu insanın sakinleşmesini sağlar,
  • Göz hastalıklarına karşı iyi gelir,
  • Gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıklarında mideye güç verir,
  • Kalp damarlarının güçlenmesini sağlar,
  • Kan kanseri olarak bilinen lösemiye karşı etkilidir,
  • Cilt kanserlerine karşı faydalıdır,
  • Sindirim sistemine iyi gelir ve gaz gidericidir,
  • Defne yaprağının kaynatılmış suyunu saç diplerine uyguladığınızda bitlerden kurtulursunuz,
  • Toz haline getirilmiş defne yaprağını diş fırçanıza macun gibi sürüp dişlerinizi fırçalayabilirsiniz, defne yaprağının dişleri ışıl ışıl ettiğine şahit olacaksınız,
  • Hamilelik öncesinde kullanıldığında bebeğin ihtiyacı olan folik asitin karşılanmasına katkı sağlar,
  • İskelet sistemindeki ağrıların hafiflemesini sağlar,
  • Yüksek ateşlerin düşürülmesine yardımcı olur,
  • Adet düzensizliklerine karşı iyi gelir,
  • Verimli uyku almanızı sağlar.

Şunlar da ilginizi çekebilir: Defne Yaprağı Ne İşe Yarar?

3-) Üzüm

uzumun-faydalari
uzumun-faydalari

Bilim camiasında Vitis Vinifera olarak bilinen üzüm, hayatın birçok alanında karşımıza çıkan lezzetli bir meyvedir. En eski meyvelerden biri olan üzüm, dünya medeniyetini temsil eden hemen her sanat eserinde yer almaktadır. Resim, şiir, tiyatro ve filmde Batı ve Akdeniz medeniyetlerinin önemli bir meyvesi olarak kabul edilir. Bu köklü meyve olan üzüm, yüzyıllardır insan yaşamına faydalı olmuştur.

Çeşitli alanlarda kullanılan meyvelerin kalp sağlığına da olumlu etkileri bulunmaktadır. Onlarca metreye kadar büyüyebilen sarmaşıkların meyvesi olan üzümler, sarmaşıklardan gelir. Bu nedenle dallara veya çubuklara yere değmeden tutunmak önemlidir. Aksi takdirde, çok kolay çürür ve bozulur.

Üzümün Özellikleri Nelerdir?

Üzüm çeşidine bağlı olarak bazen ekşi bazen baldan daha tatlıdır ve insan sağlığı açısından oldukça önemli bir yer tutar. Kanserle mücadelede en iyi silah olan üzüm, sağlıklı insanların bağışıklık sistemini de güçlendiriyor. Sadece içeriği değil, kabuğu ve tohumları da içerdiği için besin değeri yüksek bir meyvedir.

E vitamininden C vitaminine kadar çok sağlıklı üzümlerin üretimi için titiz bir bakım gerekir. Bağa çok dikkatli ve dikkatli bakılırsa, yaklaşık altı yıl sonra düzenli meyve verebilir. İhmal edilen veya ihmal edilen asmaların çoğu zararlılar tarafından israf edilir.

Şunlar da ilginizi çekebilir: Üzüm Faydaları Nelerdir?

4-) İncir

incir-faydalari
incir-faydalari

İncir, Morus ailesindeki incir ağacında (Ficus carica) yetişir. İncir, insanlar tarafından tüketilen en eski meyvelerden biridir. İncir ağacı yaprak döken bir ağaçtır ve 7-10 m yüksekliğe kadar büyüyebilir. İncir ağaçları 100 yıla kadar yaşayabilir ve ağacın boyunu geçebilecek uzun, kavisli dallara sahiptir. Birçok tohumdan oluşur ve 3-5 santimetreye kadar büyür. Büyüdükçe yeşile dönerler ve olgunlaştıkça ve büyüdükçe mor veya kahverengiye dönüşebilirler.

şaşırtıcı gerçek; İncir aslında meyve değildir. Botanik olarak, incir ağacının yaprakları büyür ve ceplerinde çiçek üretir.

İncir sodyum, potasyum ve magnezyum açısından çok zengindir. C vitamini açısından zengin olan incir, B3, B6, B2 ve K vitaminleri bakımından yüksektir. Kalp ve mide için çok önemli olan lif açısından da oldukça zengindir. Kuru incir, taze incirden daha yüksek besin değerine sahiptir. Bir kuru incir yumurta yemek gibidir. Taze veya kuru incir, güçlü antioksidanlar içerir.

İncirin Faydaları Nelerdir?

  • Sindirim sistemine iyi gelir,
  • Kalp-damar sağlığını destekler,
  • Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur,
  • Kansere karşı koruyucu olabilir,
  • Cilt sağlığını etkiler,
  • Bağışıklık sistemi sağlığını destekler.

Şunlar da ilginizi çekebilir: Papatyanın Faydaları

5-) Karabaş Otu

karabas-otu-faydalari
karabas-otu-faydalari

Karabaş, Akdeniz ülkelerine özgü çok yıllık bir süs bitkisidir.

Çok faydalı bir bitki olan siyah nokta otu, ilkbaharda mor veya pembe çiçekler üretir. Çimlerin yüksekliği 30 ila 100 santimetre arasında değişir.

Fars-Arap geleneksel tıbbında ‘ustukhuddus’ olarak adlandırılan Labandula özü, birçok hastalığın tedavisinde kullanılır ve mantar önleyici, antibakteriyel ve antioksidan özelliklere sahiptir.

Vitamin ve mineraller açısından oldukça zengin olan bu şifalı bitki, ideal bir kalsiyum, demir, magnezyum ve potasyum kaynağıdır. Aynı zamanda düşük kalorili bir bitkidir.

Siyah nokta yağı, yukarıdaki maddelere ek olarak kafur, triterpenik asit, mirtenol ve pinokabil asetat içerir. uçucu yağlar; Glikozitler, steroidler, terpinler, reçineler ve terpinler.

Karabaş Otunun Faydaları Nelerdir?

  • Zekayı ve hafızayı güçlendirir ve zihinsel yorgunluğu ve akıl karışıklığını giderir.
  • Arap-Fars geleneğinde çoğu beyin bozukluklarının tedavisinde kullanılır.
  • Sinüzit, öksürük, kronik nezle ve ateşli soğuk algınlığı tedavisinde yararlanılır.
    Depresyon ve anksiyete semptomlarını önler, rahatlatır.
  • Baş ağrısı ve migren tedavisinde diğer bitkilerle birlikte kullanılır.
  • Kan dolaşımını hızlandırır.
  • Damar tıkanıklığını önler.
  • İdrar yolu enfeksiyonu ve vajinal enfeksiyonların tedavisine yardımcı olur.
  • Kan kanseri ve başta pek çok kanser türünün gelişmesini engeller.
  • Cilt yaralarının iyileşmesini hızlandırır.
  • Mide bulantısını giderir.
  • Romatizmal ağrılara iyi gelir.
  • Uykusuzluğa iyi gelir.
  • Hazımsızlığa, kabızlığa ve mide gazına iyi gelir.
  • Sindirim sistemini düzenler ve bağırsakların daha aktif çalışmasını sağlar.
  • Kas ağrılarını ve kas yorgunluğunu giderir.
  • Beyindeki tümörlerin ilerlemesini durdurur.

6-) Çakşır Otu

caksir-otunun-faydalari-nelerdir
caksir-otunun-faydalari-nelerdir

Ağırlıklı olarak Hindistan’da yetişen çakşır Otu, ülkemizin Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgesinde de yetişmektedir. Mucize bitki olarak bilinen çakşır otu, kas ve ağrıları gidermek için de kullanılır. Hoş bir kokusu olmayan bu bitkinin vücuda birçok faydası vardır. Spesifik bir afrodizyak olan çakşır Otu, erkeklerde sperm sayısını ve sperm kalitesini artırır. Ayrıca bu bitki sayesinde vücut toksinlerden arındırılır. Aynı zamanda doğru kullanılan çakşır otu da doğru kullanılmalıdır.

Çakşır Otunun Faydaları Nelerdir?

Çakşır otu ülkemizde yetişen birçok bitkiden biridir. Su değeri yüksek olmayan topraklarda kendi kendine yetişme eğilimindedir. Birçok faydalı madde içerdiği için her derde deva olabilen bir bitki çeşididir. Çemenin faydaları İbrahim Saracoğlu tarafından da ifade edilmektedir. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, çekirge kökünün sertleşme ve kısırlık gibi cinsel sorunların tedavisinde kullanıldığını bildiriyor. Her derde deva ve yaşam kalitesini artıran mucizevi bitkilerden biri olan şifalı otların şu faydaları vardır:

  • Çakşır otu hücrelerin yenilenmesine katkı sağlar. Bu durum sonucunda yaraların erken iyileşmesi gerçekleşir.
  • Cinsel gücü artırıcı bir etki gösterir.
  • Vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasına, böylece vücudun yenilenmesine yardımcı olur.
  • Toksinlerin atılmasına fayda sağladığı için bağışıklığın güçlenmesine böylece de soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmaya yol açar.
  • İştah açar. Bu özelliği nedeniyle kilo almak isteyip çeşitli nedenlerle alamayan ve iştah kapanıklığı yaşayan bireylerin sağlıklı kilo almalarını destekler.
  • Enerji verir.
  • Sinir sisteminin görevlerini gerçekleştirmesine yardımcı olur.
  • Kasları ve kemikleri güçlendirici etkisi vardır.
  • Cilde sürüldüğü takdirde ciltteki leke ve izlerin iyileşmesine katkı sağlayarak cildi güzelleştirir.
  • Sakinleştirici etkisiyle sinirleri yatıştırır. Bu anlamda, depresyonu önleyici bir etkide bulunabilir.
  • Sindirim sisteminin sağlıklı ve düzenli çalışmasına yardımcı olur.

Şunlar da ilginizi çekebilir: Zeytin Ağacı Özellikleri

7-) Kantaron Otu

kantaron-otu
kantaron-otu

Büyülü bitki dünyasına bir kez girdiğinizde bir daha çıkamazsınız. Günümüzde modern eczacılığın gücü ve güvenilirliği tartışılmaz, ancak bitkilerin gücü geçmişten günümüze sağlık araştırmalarında vazgeçilmez bir yer tutmuştur. Doğada kendi kendine büyüyen birçok bitki olduğunu biliyoruz. Bitki çeşitli böceklerin ve rüzgarların etkisiyle kendi kendine üremeye devam eder. Köylerde veya ormanlarda doğa yürüyüşleri yaparken gördüğümüz bitkilerin birçoğunu bilmediğimiz için pek çok bitkinin yararlarını ve zararlarını bilmiyoruz. Bitkilerinizi tanımanız, sağlık açısından nerelerde faydalanabileceğinizi bilmenizi kolaylaştıracaktır. Doğanın gizli mucizelerinden biri kantaron otu yağ ve yaş da dahil olmak üzere birçok rahatsızlık için bitkisel ilaçlarda, kantaron otu ile tanışın.

Kantaron Otu Faydaları Nelerdir?

  • Sinirsel kaynaklı kekemeliklerde iyi neticeler verir.
  • Menepoz sıkıntılarına karşı rahatlatma yapar.
  • Adet sancılarını hafifletir, kas gevşetici etkisi vardır.
  • İshale karşı çok etkindir.
  • İyi bir balgam söktürücüdür.
  • Soğuk algınlığına iyi gelir.
  • Gribi iyileştirmede faydalıdır.

😎 Çörek Otu

corek-otunun-faydalari
corek-otunun-faydalari

Çörek otu yüzyıllardır dünya çapında farklı medeniyetler tarafından çeşitli hayvan ve insan hastalıklarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Bugüne kadar yapılan çok sayıda çalışma, çörek otu tohumlarının ve ana etken maddesi olan timokinonun nörolojik ve psikiyatrik bozukluklar da dahil olmak üzere birçok sorunu tedavi ettiğini göstermiştir.

Bitkiler, insanlık tarihinde uzun süredir geleneksel tıbbın temeli olarak kullanılmaktadır ve aynı zamanda modern tıbbın da kaynağıdır. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre, kaynakları sınırlı ülkelerin dörtte üçünden fazlası temel sağlık ihtiyaçları için şifalı bitkilere güveniyor. Bu bitkilerden biri de çörek otuydu. Siyah kimyonun güçlü antioksidan özellikleri, minimum yan etkileri olan bir besin takviyesi olarak potansiyel rolü nedeniyle son zamanlarda dikkat çekmiştir.

Nigella sativa, Güney Avrupa, Orta Doğu ve Güneybatı Asya’da yetişen çörek otu bitkisinin tohumlarının ortak adıdır. Çörek otu, çörek otu, rezene çiçeği, çörek otu ve roma kişnişi olarak da bilinir.

Çörek Otu Faydaları Nelerdir?

Çiğ veya hafif kavrulmuş olarak yenebilen hem yağı hem de tohumları, çörek otu yetiştirilen bölgelerde uzun zamandır tıbbi olarak kullanılmaktadır. Siyah tohumların tıbbi faydaları, öncelikle timokinon adı verilen ana aktif bileşikten kaynaklanmaktadır. Timokinon, vücudu hücre hasarından ve kronik hastalıklardan koruyan antioksidan, antienflamatuar ve diğer terapötik özellikler sergiler. Çörek otu yağı da topikal olarak kullanılabilir. Küçük çalışmalar egzama, sedef hastalığı ve akne üzerinde olumlu etkiler göstermiştir.

Çörek otu yağının tüketildiğinde sağlığa birçok faydası olduğu gösterilmiştir ve aşağıdaki durumlarda yardımcı olabilir:

  • Enflamasyon
  • Astım
  • Yüksek kolestorol
  • Metabolik sendrom
  • Otoimmün Bozukluklar
  • Diyabet

9-) Sarımsak

sarimsak-faydalari
sarimsak-faydalari

Sarımsak çiğ veya pişmiş olarak yenebilen bir bitkidir. İnsanlar arasında doğal bir antibiyotik olarak bilinen sarımsağın faydaları saymakla bitmiyor. Taze sarımsak da servis edilir. Hem sağlık hem de yemeklere tat vermek için kullanılan sarımsak, antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bu işlevi sayesinde vücudu enfeksiyonlardan korur. Özellikle kış aylarında sarımsak yutmak, soğuk algınlığına karşı kalkan görevi görür.

Soğanlı bir bitki türü olan bir diş sarımsağı sabahları yutmanın sağlığa birçok faydası vardır. Sarımsak çiğ yutulduğunda antibiyotik etkisi vardır. Sarımsak, keskin kokusu ile libido, saç ve tırnaklar için birçok faydaya sahiptir.

Soğanlı bir bitki türü olan sarımsak, allisin, beta-karoten, kalsiyum, selenyum, demir, fosfor, potasyum, B1-B2-B3 vitaminleri, C vitamini ve diğer faydalı besinler açısından oldukça zengindir. Yeraltı kısımları, yaprakları ve sapları kokulu yağlara sahiptir.

Sarımsak Faydaları Nelerdir?

  • İçerisinde bulunan allisin sayesinde mantar oluşumunu engeller,
  • Yaşlanma üzerinde geciktirici etkiye sahiptir,
  • Mantar oluşumunu engellemesi sayesinde akne tedavisinde kullanılır,
  • Barındırdığı antioksidanlar sayesine cildin genç kalmasını sağlar,
  • Selenyum mineralleri sayesinde kanserle savaşır.
  • Salisilat içerdiği için sağlıklı bir kan dolaşımı sağlar,
  • Tırnak sararmalarını geçirmede etilidir,
  • Tansiyonu düzenler, kalp ritmini rahatlatır,
  • Saç dökülmelerine karşı doğal bir ilaçtır,
  • Damar tıkanıklığının önüne geçer,
  • İçeriğinde bulunan sülfür, dolaşım sistemini rahatlatır,
  • İçeriğinde bulunan vitaminlerle grip ve soğuk algınlığına karşı kullanılır,
  • Balgam söktürücü etkisiyle öksürüğe iyi gelir,
  • Antifungal etkisiyle vücudu virüslere karşı koruyor,
  • Kas rahatsızlıklarına iyi geliyor,
  • Afrodizyak etkisiyle cinsel performansı arttırır,
  • Antibiyotik etkisiyle iltihaplı hastalıklara iyi gelir,
  • Kanser hücrelerinin vücuda yayılmasını önler,
  • Kabızlığa karşı etkili bir silahtır,
  • Vücuttaki demir düzeyini dengede tutar.

10-) Keçiboynuzu

keciboynuzu-faydalari
keciboynuzu-faydalari

Keçiboynuzu yüksek besin değeri nedeniyle vücut için çok faydalı bir bitkidir. Keçiboynuzu kalorisi düşük, proteini yüksek ve vitamin, demir, potasyum, kalsiyum ve magnezyum açısından zengin olduğu bilinmektedir.

Birçok kişi harnuptan nefret etmesine ve kokusuyla bilinmesine rağmen keçiboynuzu mutlaka tüketilmesi gereken yiyeceklerden biridir. Peki, çok beğenilen bu keçiboynuzunun vücudumuza etkisi nedir?

Keçiboynuzu Faydaları Nelerdir?

  • Keçiboynuzu, doğal bir antioksidan kaynağı. Bu özelliği ile vücut direncini artırıyor, vücudu hastalıklardan koruyor. Özellikle astım ve bronşit hastalıklarına karşı çok etkili.
  • Zengin mineral ve vitamin içeriği ile enfeksiyonlara karşı koruma sağlıyor, var olanları iyileştiriyor.
  • Lifli yapısı sayesinde kalp ve damar sağlığı için çok faydalı. Kötü kolesterol seviyelerini düşüren keçiboynuzu, tansiyon, felç, damar tıkanıklığı gibi hastalıkları önlemede büyük rol oynuyor.
  • Yerken şekerli bir tat veren keçiboynuzunun şeker oranı aslında düşüktür. Keçiboynuzu bu özelliği ile kan şekerinin yükselmesini önlüyor ve diyabet hastaları için de oldukça güvenli bir besin oluyor.
  • Lifli yapısıyla sadece kalp ve damar sağlığına fayda sağlamakla kalmıyor, tokluk hissi veriyor ve kilo vermeyi kolaylaştırıyor.
  • Keçiboynuzu, bağırsak hareketlerini de destekliyor, sindirime yardımcı oluyor.
  • Hasarlı hücreleri yeniliyor, yaşlılık belirtilerini geciktiriyor.
  • Keçiboynuzu, cinsel hayatı da olumlu etkiliyor. Sperm sayısını ve kalitesini artırmasıyla bilinen bu bitki, iktidarsızlık tedavisinde kullanılıyor.
  • Antibakteriyel özelliği ile yaraların hızlıca iyileşmesine yardım ediyor.
  • Keçiboynuzu, vücuttaki serbest radikalleri temizliyor. Bu işlem kanser riskini azaltıyor. Özellikle rahim ağzı kanserine neden olan hücreleri engelliyor.
  • Yukarıda da belirttiğimiz gibi keçiboynuzundaki kalsiyum miktarı oldukça yüksek. Bu da kemiklerin güçlenmesine ve kemik erimesinin önlenmesine yardımcı oluyor.
  • Zengin mineralli yapısıyla ağız sağlığına da etki ediyor. Dişleri ve diş etlerini koruyor.

Kaynak: wikipedia.org

Bitkiye Dair Herşey www.bitkievreni.com da

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Advertisingspot_img

Popular posts

My favorites

I'm social

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
3,780TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
Recommended
Papatya Çiçeği Nedir? Faydaları Nelerdir? papatyanin-faydalari Papatya, Daisy ailesine ait…
Cresta Posts Box by CP
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogcu bunu beğendi: