Pazartesi, Mayıs 22, 2023
Ana SayfaÜretim Ve ÇiftçilikTicari Kavun Yetiştiriciliği

Ticari Kavun Yetiştiriciliği

Ticari Kavun Yetiştiriciliği

kavun-yetiştiriciliği
kavun-yetiştiriciliği

Kavun nasıl yetiştirilir? Kavun yetiştirmek karlı mı?

Bilmemiz gereken her şey! kavun yetiştiriciliği ve bakımı kavunun ticari olarak açık alan ekimi, rasyonel ve büyük ölçekte yapılırsa iyi bir gelir kaynağı olabilir. Kavun yetiştiriciliğinde sınırlayıcı faktör her zaman iklimdir. Bitkinin anavatanı Afrika’dır. Düşük sıcaklıklara ve dona karşı son derece hassas bir bitkidir. Toprak sıcaklığı 18°C’nin altına düşmemeli ve ortalama 18 ile 35°C arasında bir sıcaklık istenmektedir. Kısacası, çoğu profesyonel kavun yetiştiricisi, kapalı bir yerde korunaklı bir yerde tohumlardan kavun yetiştirmeye başlar. Genç fidanların büyüyüp ekime hazır hale gelmesini beklerken toprağı hazırlarlar. Toprağı sürerler, ocaklar veya oluklar oluştururlar ve oluklar arasına siyah bir polietilen astar yerleştirirler.

Siyah kaplama toprağı ısıtmaya yardımcı olur ve ayrıca yabani otların büyümesini önler. Damla sulama sistemini de kuruyorlar. Bazı yetiştiriciler bitkileri açık alana dikmeden önce 3-6 günlük sertleştirme tekniğini (soğuğa dayanıklılık vb.) uygularlar. Fideler dikime hazır olduklarında fideleri dikmek için plastik levhada küçük delikler açarlar. Çoğu durumda gübreleme, damla sulama ve yabancı ot kontrolü gibi uygulamalar yapılır. Meyve seyreltme de yapılır.

Bu, profesyonel kavun yetiştiricilerinin, besin kaynaklarının daha az ama daha büyük ve daha tatlı meyvelere yönlendirilmesini sağlamak için çarpık veya az gelişmiş kavunları çıkardığı anlamına gelir. Çoğu ticari kavun çeşidi ekimden 78-90 gün sonra hasat edilebilir. Hasat sadece el makası veya bıçakla yapılabilir. Hasattan sonra kavun çiftçileri mahsulün geri kalanını sürer ve yok eder. Ayrıca, hastalıklarla savaşmak veya topraktaki besin maddelerinin tükenmesini önlemek için ekinleri değiştirirler. Genel bir kural olarak, Cucurbitaceae aynı toprakta iki yıl üst üste yetiştirilmemelidir.

 

kavun-üretimi

 

Ticari Kavun Yetiştiriciliği

Tohumdan / tohumdan kavun yetiştirme yöntemi

Açık havada kavun yetiştirmek, tohumdan hasata kadar ortalama 100 ila 130 gün sürer. Ancak tohumdan kavun yetiştirmek istiyorsanız bilmeniz gereken birkaç gerçek var. İlk olarak kavun tohumlarının çimlenebilmesi için en az 18°C ​​toprak sıcaklığına ihtiyacı vardır. Ayrıca tohum çimlenmesi için optimum nem seviyesine sahip olmak önemlidir.

Fazla su zararlı olabilir. Bazı yetiştiriciler tohumları tarlaya ekmeden bir gün önce toprağı iyice sular ve tohumlar filizlenene kadar tekrar sulamaz. Ancak toprak yeterince su tutmakta zorlanıyorsa bu iyi bir teknik değildir. Çoğu yetiştirici genellikle sıralar veya ocaklar eker. Ekimden önce gübre uygulamamışlarsa derin, geniş (35-40 cm) bir çukur kazarlar ve gübreleme yaparlar. Toprağı gübre ile karıştırıp bir ocak oluştururlar. Daha sonra, her ocakta 3 cm derinliğe kadar 3-5 tohum ekerler.

Toprağın bu aşamada yeterli neme sahip olması çok önemlidir. Dikim mesafelerine gelince, genellikle tohumlar arasında 90-120cm ve sıralar arasında 150-180cm bırakılır. Fideler 1-2 gerçek yaprak geliştirdiğinde, birçok yetiştirici incelir ve ocak başına 2-3 sağlıklı fide bırakır.1 gr kavun çekirdeği 25-30 tohum içerir. Birçok yetiştirici hektar başına 0,25-0,4 kg tohum kullanmaları gerektiğini bildirmektedir. Kavun tohumları hava ve toprak koşullarına bağlı olarak 4-7 günde çimlenir. Don tehlikesi olan bölgelerde yetiştiriciler kontrollü koşullarda çiçek tarhlarına ekmeyi ve ardından açık alanlara dikmeyi tercih ederler. Ekimden 2-3 hafta önce kapalı alanlarda ekim yapılır. Bazı üreticiler fide dikiminden 3-6 gün önce fidelere kürleme teknikleri uygulamaktadır.

 

Karpuz Yetiştiriciliği hakkında bilgi almak icin tıklayınız.

Bitkiye Dair Herşey www.bitkievreni.com da

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Advertisingspot_img

Popular posts

My favorites

I'm social

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
3,782TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
Recommended
Ticari Karpuz Yetiştiriciliği- A’dan Z’ye Karpuz Yetiştirme Kılavuzu karpuz-yetiştiriciliği  …
Cresta Posts Box by CP
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogcu bunu beğendi: