Pazartesi, Mayıs 22, 2023
Ana SayfaDış Mekan BitkileriAğaçlarSedir Ağacı Hakkında Her Şey

Sedir Ağacı Hakkında Her Şey

sedir ağacı faydaları
sedir ağacı faydaları

Sedir Ağacı Hakkında Her Şey

İğne yapraklı bir olan sedir ağacı, çam ailesine aittir. Sağlık sektöründe tıpta ve terapide kullanılan sedir, özellikle geçmişiyle milyarlarca insanın ilaca açılan kapısı olmaya devam ediyor. Sedir ağaçlarının özellikleri ve nasıl büyüdükleri hakkında detaylı bilgiler topladık.

Ortalama ömrü 1000 yıl olan ağaçlar iğne yapraklıdır. Yapraklarda 6 yıl dökülmeden kalabilir. Akdeniz iklimini seven Pineaceae’nin en uzun ömürlü türünün Türkiye’de olduğu bilinmektedir.

Sedir Ağacı Özellikleri Nelerdir ?

Sedir nedir ve özellikleri nelerdir? Sedirin yapısını ve özelliklerini öğrenin. Kore’de yabani olarak yetişen sedir ağaçlarının özelliklerine bakalım. Mobilya, dekoratif malzeme ve işleme için kullanılan sedir, kelimenin tam anlamıyla dekoratif bir ağaçtır. Akdeniz ikliminde, özellikle killi topraklarda yetişen Akdeniz sedirinde yetişir. Verimli bir şekilde büyümek ve gelişmek için bir Akdeniz iklimine ihtiyacınız var. Bu ağaçlar çam. İğne yapraklı topluluğa ait sedir ağacı çok güçlüdür.

Sedirin özellikleri denilince akla gelen ilk şey güçlü bir oluktur. Genellikle gemi yapımında kullanılır. Gemiler sağlam ve sağlam mobilyalardan yapılmalıdır. Bu nedenle, gemi üretiminde hammadde olarak tüm ahşap kullanılmaz. Aslında birçok deniz medeniyeti sedirden faydalanmış ve gemi yapımında kullanmıştır. Eski Mısır’da bile sedir oldukça fazla kullanılmıştır.

Sedir, günümüzde sadece mobilya alanında değil, tıp alanında da kullanılan bir ileri teknolojidir. Özellikle mısır ve sedir yağları cilt sağlığı ve kozmetikte kullanılmaktadır.

Şunlar da ilginizi çekebilir: Keçiboynuzu Ağacı Hakkında Her Şey
Şunlar da ilginizi çekebilir: En Çok Bilinen Bambu Türleri
Şunlar da ilginizi çekebilir: Rüzgar Kesen Ağaçlar

Sedir Ağacı Türleri

Dört çeşit sedir vardır. Bu türlerden biri olan Atlas Sediri, Akdeniz iklimlerinde yetişen bir orman ağacıdır. Genellikle nemli topraklarda ve topraklarda yetişir. Kozalaklar 6 cm’ye ulaştığında ağaç 50 m yüksekliğe ulaşabilir. Özellikle mobilya, peyzaj, kolon, gemi, inşaat sektörü ve sanayide kullanılan sedir hayatımızın birçok alanında kendine yer bulmaktadır.

Cedrus Atlantica

Genel olarak Akdeniz iklimini sever. Bu türün büyümesi için yarı aydınlık bir ortama ihtiyacı vardır. Koniler 6 cm uzunluğunda ve açık kahverengi renktedir.

Cedrus Deodara

Himalaya sediri olarak da bilinen bu tür, en uzun ağaçtır. Boyu yaklaşık 50 metreye ulaşan bu ağaç türünün ayrıca büyük konileri vardır.

Cedrus Libanı

Yetiştiği ortam ve bölge Toros Dağları’dır. Lübnan’da yetişir. Günümüzde varlığı azalmakta olan bu tür, soğuk havaya diğer türlere göre daha dayanıklıdır. Bu ağaç türüne Lübnan sediri denir. Lübnan sedirinin boyu 40 metreye kadar uzayabilir.

Peki Sedir Ağacı Nasıl Yetişir?

Sedir tohumlarının iyi yetişebilmesi için sıcak bir ortamın yani iklimin olması gerekir. Özellikle don ve soğuk havaların yaygın olduğu bölgelerde, sıcak hava sıkıntısının olmadığı bir Akdeniz ikliminde yetişir. Sedir tohumları toprağa ekildikten yaklaşık 20 gün sonra tohumlar erimeye başlar. Sedir ağacının büyüme evrelerinde azot kullanılmamasına özen gösterilmelidir.

Bakım için en iyi ay sonbahardır. Sadece gübreleme döneminde gübreleyin. Uzun yıllar yaşadıkları için gelişmeleri çok uzun zaman alır. Koni ve üreme mevsimi boyunca budama veya kesme yapılmaz. Çam kozalakları kendiliğinden düşmeye başladığında, sedir ağaçlarının daha verimli büyümesi için onları toplamak çok önemlidir. Koni hasadı işlemi için yaprak hasadı dönemini beklemelisiniz.

Sedir Ağacı Bakımı

Sedirin potasyuma ihtiyacı vardır. Bu nedenle, buna dikkat etmek gereklidir. Ancak fazla nitrojen sedir için iyi değildir. Sedir ağaçlarının bakımı için en uygun zaman sonbahardır. Gübreleme dışında sedir ağaçlarına gübre uygulanmamalıdır. Canlı dallar kesilmemeli ve büyümesi engellenmemelidir. Kozalaklı ağaçları ve üreme mevsimi boyunca budamayın. Koniler toplama dönemi dışında çekilmemelidir. Fazla bakım gerektirmeyen sedir, uygun koşullarda doğal olarak yetişir.

sedir ağacı özellikleri
sedir ağacı özellikleri

Sedir Ağacı Faydaları

Sedir ağaçları bir ön cam görevi görür ve diğer ağaçların ve bitkilerin rüzgardan korunmasına yardımcı olur. Sedir ağaçları, ekili alanların kenarları boyunca bir ön cam görevi gördüğü için değerli toprağı da yerinde tutar. Ayrıca su ile toprak erozyonunu önler.

Nemi tutmaya yardımcı oldukları için bahçelerde sedir kabuğu ve ahşap malç kullanılır. Sulu kalmak, bahçeniz ve çevre düzenlemeniz için daha az su kullanmak anlamına gelir. Sedirin kokulu özellikleri, böcekleri ve zararlıları bu malçtan uzak tutar. Böylece bu canlıların bitkilere verdiği zararların bir kısmı ortadan kaldırılmış olur.

Büyük sedir ağaçları, çeşitli yaban hayatı ve kuşlar için önemli bir yaşam alanı sağlar. Ağacın kendisi yuvalama ve barınak sağlar. Doğu kırmızı sedirinin meyveleri kuşlar için önemli bir besin kaynağıdır.

Mobilya ve ev yapımında yaygın olarak kullanılır. Sedirin kalıplanması ve zımparalanması kolay olduğu için kutu, sandalye, masa ve teras mobilyası gibi ürünler yapılır. Sedir ayrıca dış cephe kaplaması, zemin kaplaması, pencere pervazları, kapılar, kirişler ve paneller dahil olmak üzere çeşitli yapı ürünlerinde kullanılır.

Sedir Ağacının Kullanıldığı Alanlar

Doğadaki hemen hemen tüm bitkiler kullanıldığı için sedir sağlık alanlarında da kullanılmaktadır. Sedir, özellikle yağlarla birlikte cilt bakımı ve saç maskelerinde sıklıkla kullanılır. Genellikle cilt sağlığına faydalı olan sedir özü, cildi arındırmaya ve temiz tutmaya yardımcı olan yağlar içerir. Bu nedenle sedir özü veya yağı da cilt temizleme malzemelerinin ham maddesi olarak kullanılır.

Vücudun ikinci beyni olarak adlandırılan ve bağırsak düzeninin sağlanmasında önemli rol oynayan sedir ağacı yağı, en sağlıklı bağırsak düzenleyicilerinden biridir. Son yıllarda insan vücudu üzerindeki olumlu etkileri konusunda başarılı olan sedir yağı, kozmetik sektöründe de giderek daha fazla kullanılmaktadır.

Sedir ayrıca dayanıklılığı ile bilinir. Bu nedenle gemi yapımında ağaç gövdeleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Sedir, sağlam ve dayanıklı mobilya üretiminde de kullanılmaktadır. Sert ve dayanıklı sedir, gemi yapımı için en uygun ağaçtır. Tarihte de sedirin deniz araştırmaları için inşa edilen gemilerin yapımında kullanıldığı bilinmektedir.

Kaynak: wikipedia.org

Bitkiye Dair Herşey www.bitkievreni.com da

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Advertisingspot_img

Popular posts

My favorites

I'm social

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
3,780TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
Recommended
Meşe Ağacı Hakkında Bilgiler mese-agaci-hakkinda-bilgiler Meşe ağacının meyvesi, çekirdeği, kabuğu,…
Cresta Posts Box by CP
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogcu bunu beğendi: