Sarımsak Nedir? Nelere İyi Gelir?

Sarımsak çiğ veya pişmiş olarak yenebilen bir bitkidir. İnsanlar arasında doğal bir antibiyotik olarak bilinen sarımsağın faydaları saymakla bitmiyor. Taze sarımsak da servis edilir. Hem sağlık hem de yemeklere tat vermek için kullanılan sarımsak, antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bu işlevi sayesinde vücudu enfeksiyondan korur. Özellikle kış aylarında sarımsak yutmak, soğuk algınlığına karşı bir savunma görevi görür.
Sarımsak saça, kansere, cinsel fonksiyona ve kronik hastalıklara iyi gelir. Soğanlı bir bitki türü olan bir diş sarımsağı sabahları yutmanın sağlığa birçok faydası vardır. Sarımsak çiğ yutulduğunda antibiyotik etkisi vardır. Sarımsak, keskin kokusu ile libido, saç ve tırnaklar için birçok faydaya sahiptir.
Soğanlı bir bitki türü olan sarımsak, allisin, beta-karoten, kalsiyum, selenyum, demir, fosfor, potasyum, B1-B2-B3 vitaminleri, C vitamini ve diğer faydalı besinler açısından zengindir. Yeraltı kısımları, yaprakları ve sapları kokulu yağ içerir.
Sarımsak Ne İşe Yarar?
Sarımsak, eski Mısır’dan beri bir çare olarak kullanılmıştır. Sarımsak, antioksidan oranı en yüksek bitkilerden biridir ve doğal antibiyotik olarak da bilinir. Bu nedenle bağışıklık sisteminden kansere, kolesterolden tansiyona kadar birçok hastalığın tedavisinde yardımcı olur. Sarımsağın tedavisi olmayan Alzheimer hastalığına da iyi geldiği söyleniyor.
Her Gün Sarımsak Yersek Ne Olur?
Günlük sarımsak tüketmek içerdiği mineraller, vitaminler ve antioksidanlar sayesinde vücudunuzda direnç oluşturur. Günde bir diş sarımsak yemek kanseri önler ve bağışıklık sistemini korur. Sarımsak yemek de saç ve tırnakları güçlendirir.
Sarımsak ayrıca insanlara demir, fosfor ve B vitamini eksiklikleri için bir takviye sağlar. Sarımsak tüketimi de cilt üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Sürekli kullanımla cilt tonunun eşitlenmesi ve koyu halkaların iyileşmesi gözlemlenir. Ancak tansiyonu düşük olan kişilerin sarımsak yemesi önerilmez. Sarımsak, içerdiği maddeler sayesinde tansiyonu düşürme etkisine sahiptir. Bu nedenle tansiyon problemi olan kişiler sarımsak tüketirken sorun yaşayabilirler.
Sarımsağın Faydaları Nelerdir?



Vücudu birçok hastalıktan korumaya yardımcı olabilecek doğal besinlerden biri olan sarımsak; Saç ve tırnak sağlığının korunması, kanserin önlenmesi, cinsel sağlığın korunması, kilo kontrolünün sağlanması, kardiyovasküler hastalık ve diyabet gibi kronik hastalıkların önlenmesi gibi birçok alanda faydaları bulunmaktadır. Bu faydalarından faydalanmak için çay olarak tercihen yemekle birlikte tüketilmesi veya vitamin kaybını önlemek için çiğ olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
Sarımsağın Saçlara Faydaları
Soğanlı bitki türlerinden biri olan sarımsağın saça pek çok faydası vardır. Bol vitamin ve mineraller saçı sıkı, parlak ve canlı hale getirmeye yardımcı olur. Ayrıca kan dolaşımını hızlandırma ve saç köklerini güçlendirme gibi nedenlerle saç dökülmesinin önlenmesinde de oldukça etkilidir.
Sarımsak, taze veya yemeklerle birlikte tüketilmesinin yanı sıra saç bakımı için de harikadır. Birçok insan kokusundan dolayı saçlarına sarımsak sürme fikrinden hoşlanmayabilir. Ancak bu şikayetleri azaltmada önemli bir etkiye sahip olan sarımsak, özellikle saç hasarı veya saç dökülmesi sorunu yaşayanlar için birkaç şampuandan sonra saçta hiçbir koku bırakmaz.
Sarımsağın içerdiği kalsiyum, kükürt, E vitamini, selenyum, B vitaminleri ve C vitamini saçın yağ-su dengesinin korunmasında, saç dökülmesinin önlenmesinde, saçın yapısal olarak güçlendirilmesinde, kepek gibi saç derisi sorunlarının azaltılmasında etkilidir. Tüm bu olumlu etkileri elde etmek için haftada 1-2 kez saçınıza 10-15 dakika boyunca uygulayın ve ezilmiş sarımsak ve sağlıklı bir yağ (örneğin zeytinyağı, argan yağı) karışımını koruyun.
Sarımsağın Cinselliğe Faydaları
E vitamini, seks hormonlarının düzenli salgılanmasında ve cinsel sağlığın korunmasında çok önemli bir etkiye sahiptir. Sarımsakta bol miktarda bulunan E vitamini sayesinde kadınlar için östrojen ve progesteron gibi seks hormonlarının dengesi korunur ve yumurtlama düzenleri sağlıklı bir şekilde korunur.
Kan dolaşımının teşvik edilmesi nedeniyle cinsel organlara ulaşan kan miktarı artar ve düzenli olarak sarımsak tüketen erkeklerde cinsel fonksiyon artar. Aynı zamanda sperm sayısını ve kalitesini de arttırdığı için doğum yapmayı planlayan çiftlerin düzenli olarak sarımsak tüketmeleri önerilir. Aynı zamanda tüp bebek, aşı gibi yöntemlerle doğum yapmayı planlayan çiftlerin sarımsak tüketimine dikkat etmesi gerekiyor.
Sarımsağın Kilo Vermeye Faydaları
Sarımsağın sağlığa olumlu faydalarından biri de iştahı düzenlemesi ve tokluk hissi vermesidir. Yağ yakımını da destekleyen sarımsak, zayıflama diyeti yapan kişilerin düzenli olarak tüketmesi gereken besinlerden biridir. Günde taze chia tüketebilir veya sarımsak çayı şeklinde tercih edebilirsiniz. Ayrıca sindirim sisteminin düzenli çalışmasına destek olarak kabızlık ve şişkinlik gibi sorunların önüne geçilmesine yardımcı olur.
Tüm bu olumlu etkilerinin yanı sıra sarımsağın kalori içeriği de oldukça düşüktür. 100g sadece 149 kcal enerji içerir. Bu nedenle günde bir porsiyon sarımsak yaklaşık 15 kaloridir. Bu nedenle vücuda kalori eklemeden olumlu bir etki sağlamak özellikle kilo vermek isteyen bireyler için oldukça faydalı bir özelliktir. Ancak mide probleminiz varsa aç karnına sarımsak tüketmemeye özen göstermelisiniz.
Bu durumlardan herhangi birine sahipseniz, sarımsak yemenin zararlı olup olmadığı konusunda doktorunuzla konuşabilirsiniz. Sarımsağı çay şeklinde tüketmek isteyen ancak kokusundan rahatsız olanlar çayına zencefil ve limon gibi sağlıklı besinler ekleyerek daha hoş bir kokunun keyfini çıkarabilirler.
Sarımsağın Kansere Faydaları
Hücreleri kanserden korumada en önemli rol, yiyeceklerle birlikte tükettiğiniz antioksidanlardır. Sarımsak, en önemli antioksidanlardan biri olan C ve E vitaminleri ve mineral selenyum bakımından zengindir. C vitamini, metallerle temas ettiğinde etkinliğini yitiren hassas bir vitamin türüdür. Bu nedenle taze yenen sarımsak metal bıçakla kesilmemeli veya metal ürünlerle temas ettirilmemelidir.
Aynı zamanda sarımsak, kükürt içerdiği için çok güçlü bir antioksidandır. Bilimsel araştırmalarla birlikte, düzenli sarımsak tüketiminin beyin, kolon, yemek borusu, mide, prostat, deri ve tiroid bezi kanserlerini önlemeye yardımcı olduğu öne sürülmüştür. Mevcut kanser hastalarında antioksidan içeriği yüksek olan sarımsak, tedavi başarı oranını arttırır ve sağlıklı hücrelerin tedaviden kaynaklanan yan etkileri önlemesine yardımcı olur. Bu nedenle kanserle savaşmak ve kanserden korunmak isteyen herkes düzenli olarak sarımsak tüketmelidir.
Sarımsağın Kronik Hastalıklara Faydaları
Sağlık yararları ile bitmeyen sarımsak, aynı zamanda kronik hastalıklara karşı koruyan mucize bir besindir. Kandaki adinofectin hormonunun seviyesini artırmaya yardımcı olan sarımsak, kan şekerini dengelemeye yardımcı olur ve tip 2 diyabeti önlerken, şeker hastalığı olan kişilerin de glikozu kontrol etmesine yardımcı olur.
İnsülin direncini azaltmada olumlu etkisi vardır. Kan şekerini istenilen seviyelerde tutarak nöropati, retinopati ve nefropati gibi diyabetin sık görülen komplikasyonlarını önlemeye yardımcı olur. Sarımsak, kan damarlarının duvarlarında aterom plaklarının oluşumunu engelleyerek kalp krizlerini ve diğer tüm kardiyovasküler hastalıkları önler. Bu alanın bir diğer faydası da kandaki toplam kolesterol seviyesinin düşmesine katkı sağlamasıdır. Bu nedenle, kalp-sağlıklı bir gıda olan sarımsaktan günde en az bir taze diş tüketmek, kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olabilir.
Sarımsak, tüm olumlu etkilerinin yanı sıra bakteri, virüs ve mantar gibi mikroorganizmalara karşı da bariyer görevi görür. Bulaşıcı hastalıkların önlenmesine ve tedavisinin hızlandırılmasına yardımcı olur. Bu nedenle, soğuk algınlığı ve gripten idrar yolu enfeksiyonlarına ve atlet ayağına kadar her şeyi önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olmak için diyetinize çok fazla sarımsak ekleyebilir ve alımınıza dikkat edebilirsiniz.
Sarımsak yemenizi engelleyen herhangi bir sağlık sorununuz yoksa, beslenme planınızın bir parçası olarak sarımsak da dahil olmak üzere sağlığınızı koruyabilir ve gelecekte geliştirebileceğiniz birçok hastalığa karşı önlem alabilirsiniz.
- İçerisinde bulunan allisin sayesinde mantar oluşumunu engeller,
- Yaşlanma üzerinde geciktirici etkiye sahiptir,
- Mantar oluşumunu engellemesi sayesinde akne tedavisinde kullanılır,
- Barındırdığı antioksidanlar sayesine cildin genç kalmasını sağlar,
- Selenyum mineralleri sayesinde kanserle savaşır.
- Salisilat içerdiği için sağlıklı bir kan dolaşımı sağlar,
- Tırnak sararmalarını geçirmede etilidir,
- Tansiyonu düzenler, kalp ritmini rahatlatır,
- Saç dökülmelerine karşı doğal bir ilaçtır,
- Damar tıkanıklığının önüne geçer,
- İçeriğinde bulunan sülfür, dolaşım sistemini rahatlatır,
- İçeriğinde bulunan vitaminlerle grip ve soğuk algınlığına karşı kullanılır,
- Balgam söktürücü etkisiyle öksürüğe iyi gelir,
- Antifungal etkisiyle vücudu virüslere karşı koruyor,
- Kas rahatsızlıklarına iyi geliyor,
- Afrodizyak etkisiyle cinsel performansı arttırır,
- Antibiyotik etkisiyle iltihaplı hastalıklara iyi gelir,
- Kanser hücrelerinin vücuda yayılmasını önler,
- Kabızlığa karşı etkili bir silahtır,
- Vücuttaki demir düzeyini dengede tutar.
Sarımsak Nasıl Kullanılır?



Sarımsak çiğ veya pişmiş olarak kullanılabilir. Özellikle çiğ kullanıldığında etkilidir. Sarımsak, hastalığın durumuna veya derinin yapısına göre yutulabilir veya krem gibi ezilebilir. Bazı durumlarda bal ve limon gibi diğer karışımlarla da kullanılabilir.
Sarımsak Yutmak Neye İyi Gelir?
- Bağırsak kurtlarını yok eder. Sindirimin daha kolay şekilde gerçekleşmesini sağlar.
- Kanın incelenmesinde yararları bulunur. Kan akışının daha iyi gerçekleşmesini destekler.
- Düzenli şekilde her gün sarımsak yutmak, kanser sorununun oluşmasını engeller. Aynı zamanda sarımsak yutmanın faydası, bağışıklık sistemini
güçlendirmesidir. - Yaraları hızlıca iyileştirir
- Kolesterolü engeller
- Enfeksiyonla etkili şekilde mücadele eder
- Enerji verir
Sarımsak Nasıl Tüketilmeli?
Sarımsakların çoğu çiğ olarak yenildiğinde besin değeri en üst düzeye çıkar. Birkaç dakika bekledikten sonra ezilerek tüketilmeli ve uzun süre pişirilmemelidir. Yemeklere piştikten sonra sarımsak eklemek besin değerini bozmaz.
Çiğ Sarımsak Saça Nasıl İyi Gelir?
Kükürt saç sağlığı için çok önemlidir. Ayrıca bol miktarda sarımsak içerir. Keratin açısından zengin olan kükürt saç büyümesini sağlar. Bu bakımdan sarımsak saçların yenilenmesinde oldukça etkilidir. Böylece bugün ciddi anlamda sarımsaklı şampuanlar ve saç kremleri üretilmeye başlandı.
Sarımsak çok fazla kalsiyum içerir. Bu, saçınızın düzgün bir şekilde uzamasını sağlayacak ve dökülmesini önleyecektir.
Sarımsak Saç Dökülmesini Önler
2-3 diş sarımsağı bir hafta zeytinyağında bekletin. Elde edilen sarımsak yağı haftada 2-3 kez saça masaj yapılarak uygulanır. Bu sayede saç dökülmesi sorunu ortadan kalkar ve daha sağlıklı ve dolgun saçların oluştuğu gözlemlenir.
Çiğ Sarımsak Cilde Nasıl İyi Gelir?
Sarımsak sadece gençleştirici bir etkiye sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda akne ve lekeleri tedavi etmek için de çok faydalıdır. Çiğ sarımsağı küçük parçalar halinde doğrayın ve akne ve sivilce gibi sorunlu bölgelere 5 dakika uygulayın, ardından suyla iyice durulayın. Haftada 1-2 kez uyguladığınızda sivilcelerdeki kızarıklıkların rahatladığını ve sivilcelerin yok olduğunu görebilirsiniz.
Sarımsak Cilt Çatlaklarına Nasıl İyi Gelir?
Sarımsak, cilt çatlaklarını hafifletmeye ve azaltmaya yardımcı olur. Yarım yemek kaşığı kıyılmış sarımsak suyunu çatlakları tedavi etmek için kullanılan bitkisel yağ ile karıştırın, masaj yapın ve sorunlu bölgelere uygulayın. 5-10 dakika masaj yaptıktan sonra cildinizi yıkayın. Bu ürünü haftada 3 kez kullanmak cilt çatlaklarını gidermeye yardımcı olabilir.
Sarımsağın Tırnağa Faydaları Nelerdir?
Sarımsak sarı tırnaklardan kurtulmada çok etkilidir. 2 diş sarımsağı ezin, tırnaklarınıza sürün ve 5 dakika bekletin. Bu işlemi haftada iki kez uygularsanız tırnaklardaki sararmalar kaybolur, parlak tırnaklar gözlemlenir. Ayrıca kıyılmış sarımsak tırnakları güçlendirir, kırılmalarını önler ve sağlıklı uzamasını sağlar.
Sarımsağın Zararları Nelerdir?



Çok fazla sarımsak yemek gastrointestinal sorunlara neden olabilir. Özellikle gastrit ve reflü özofajiti olan kişilerin çok fazla tüketmemeleri tavsiye edilir. Aşırı alım midede tahrişe, yanmaya ve ağrıya neden olabilir.
Emziren annelerin sarımsak tüketirken doktorlarına danışmaları önerilir. Bebeğinizde kolik yapabilir. Sarımsak tükettiğinizde şişlik, kızarıklık, kaşıntı, karın ağrısı gibi belirtiler yaşıyorsanız sarımsak tüketmemeli ve alerjik durumunuzu göz önünde bulundurarak doktora başvurmalısınız.
- Her şeyin fazlasının zarar olduğu gibi sarımsağında fazlası zararlı olabilir. Aşırı tüketildiğinde mide de ağrı ve ciltte kaşıntı ile karşılaşılmıştır.
- Aşırı tüketim sonucunda halsizlik ve baş ağrısı gibi sorunlar ortaya çıkar.
- Kan inceltici özelliğinden dolayı, kan inceltici ilaç kullanan hastalar kesinlikle doktorlarına danışmadan kullanmamalıdırlar.
- Bazı uzmanlar doğum kontrol haplarının etkisini azalttığını ileri sürmektedirler.
Kaynak: wikipedia.org
Bitkiye Dair Herşey www.bitkievreni.com da