Orkide Bakımı Nasıl Yapılır? Orkideler aslında büyük bir bitki ailesidir, o kadar çeşitlidir ki 25.000’den fazla türü vardır. Morfolojilerinde gösterdikleri büyük çeşitlilik, onları bahçecilik ve dekorasyon sevenler arasında en popüler çiçekli bitkilerden biri haline getirdi çünkü muazzam çeşitliliğine rağmen tüm orkidelerin büyük ve çarpıcı çiçekleri var.
Ancak, bu bitkilerin bakımı ilk başta o kadar basit olmayabilir. Bu büyük çeşitlilik aynı zamanda onları ihtiyaçlarında da farklılaştırır ve orkidelere iyi bakabilmek için onları iyi tanımak şarttır. Orkide Bakımı Nasıl Yapılır? öğrenmek istiyorsanız , bu bitkievreni.com makalesinde bize katılın. Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?
orkide türleri
Size evde bir orkideye nasıl bakacağınızı söylemeden önce, bunun ilk nokta olduğunu ve aynı zamanda en önemlisi olduğunu netleştirmek istiyoruz: orkidenizin türünü doğru bir şekilde belirleyin . Hayranlar arasında ve mağazalarda en popüler orkideler , aralarında beyaz orkide denilen ve pembe veya fuşya orkideleri de çok popüler olan Phalaenopsis orkideleridir .
Phalaenopsis epifitik orkidelerdir , yani doğal ortamlarında kara bitkileri gibi köklerini gömmek yerine ağaçların dallarına ve gövdelerine tutunarak büyürler. Bu özellik, bazı noktalarda çoğu bitkininkinden farklı olan ihtiyaçlarını ve bakımını büyük ölçüde etkiler.
Bununla birlikte, çoğu orkide bu türden olsa da, hepsinin epifitik bitkiler olduğu ortaya çıkmaz : Calanthe veya Cymbidium gibi karasal orkideler , Laelia gibi ağaçlarda değil kayalarda yetişen dağcılar veya litofitler de vardır. .
Bir orkide aldıysanız veya satın aldıysanız, yapmanız gereken ilk şey, ona özel bakım sağlamak için belirli türlerini belirlemektir. Bu yazıda epifitik orkidelerin açık ara en yaygın ve popüler olan ve aynı ihtiyaçları paylaştığı için ihtiyaç duyduğu bakıma odaklanacağız.
Orkide Çeşitleri hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız bu kılavuzu okumanızı veya aşağıdaki videoyu izlemenizi öneririz. Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?
Orkide için ışık ve konum
Işık ihtiyaçları söz konusu olduğunda, neye ihtiyaçları olduğu hakkında bir fikir edinmek için bu bitkilerin doğal yaşam alanlarına bakmanız yeterlidir. Orijinal ortamlarında ağaçların dalları ve gövdeleri üzerinde, ancak her zaman ağaç gölgesinin altında geliştikleri göz önüne alındığında, orkidelerin bol miktarda doğal ışığa ihtiyaç duyduklarını , ancak her zaman dolaylı olarak olduğunu anlamak zor değildir .
Bu nedenle, orkideyi dışarıda aydınlık bir alana yerleştirmek uygun olacaktır, ancak özellikle genellikle öğlen saatlerinde güneşin en yoğun olduğu saatlerde korunmalıdır. Öte yandan, evde saksılı bir orkide bakımı ile ilgiliyse , onu çok aydınlık bir odaya , gelişlerin doğrudan olmadığı veya perdelerin ışığı süzdüğü veya elediği balkon veya pencerelerin yanına yerleştirmek en iyisidir. .
Aynı şekilde yeterli havalandırmaya sahip bir ortam bulmak da uygundur. Epifitik bitkiler besinlerinin büyük bir kısmını havadan aldıkları için mümkün olduğunca hafif ve temiz havaya ihtiyaç duyarlar. Tabii ki bu, düzenli olarak bitkiyi kurutacak ve çiçeklerini çok kolay kaybetmesine neden olacak hava akımlarına maruz bırakmakla karıştırılmamalıdır.



orkide saksıları
Bu, orkide bakımındaki en özel noktalardan biridir, özellikle epifitik tipten bahsedersek ve bu bitkilerin sadece yaprakları ve gövdeleriyle değil kökleriyle de fotosentez yapabildikleri , dolayısıyla yeşil olduklarında yeşil olmalarıdır. bitki sağlıklı.
Bu nedenle, orkideler için bir saksı seçerken , köklerin de emmesi için ışığın nüfuz etmesine izin veren yarı saydam bir malzemeden yapılması uygundur . Ek olarak, bu şekilde, sağlığının iyi bir göstergesi olan bitkinin köklerinin durumunu da kolayca kontrol edebiliriz.
Çoğu durumda olduğu gibi, saksıda da drenaj delikleri olması gerekli olacaktır , çünkü daha sonra göreceğimiz gibi, orkide nasıl sulanır konusuna gelince, daldırma ile yapılmalıdır.



Orkideler için sıcaklık ve iklim
Orkideler tropik bitkiler oldukları ve tropik ve ılıman iklimlerde iyi performans gösterdikleri için çöl iklimleri gibi çok sıcak veya çok soğuk olan sıcaklıklarda iyi gelişmezler. Bu bitkiler her zaman 10ºC ile 30ºC arasındaki bir sıcaklık aralığında tutulmalıdır, sıcaklıklar bu sınırların üzerine düşerse veya yükselirse evin içinde onları korumak için gereklidir.
Çok yüksek veya çok düşük sıcaklıkların olduğu yerlerde klima ve radyatör kullanılacağını göz önünde bulundurarak, bu bitkileri dışarıda olamayacakları için evin içine koyduğumuzda, bu cihazların yanına koyamayacağımızı unutmamalıyız. Kullanılırlar, çünkü bu onlara zarar verir ve kuruyup ölebilirler.
orkide için sulama
Sulama kabı ile geleneksel sulama, bu bitkiler için uygun olmama eğilimindedir, çünkü bitkiye ya çok az ya da çok fazla su vermemiz olasıdır. Orkideler doğal ortamlarında sularını öncelikle ortamdaki nemden ve tropik fırtınalardan alırlar ve bunu tekrarlamanın en iyi yolu daldırma sulamadır . Orkidenizin saksısını oda sıcaklığında kireçsiz suya daldırın. Musluk suyu bölgeye bağlı olarak uygun olmama eğilimindedir, bu nedenle yağmur suyunu kullanabilirsiniz veya bu mümkün değilse, sulama için kullanmadan önce musluk suyunu 24 saat bekletin, böylece mineraller çöker.
orkide ne kadar sulanır
Tencereyi bol su dolu bir leğende 10-20 dakika bekletin ve ardından çıkarın ve fazla suyun kaptaki deliklerden tamamen boşalmasını sağlayın. Bundan sonra, normal konumuna geri döndürebilirsiniz.
Bir orkideyi ne sıklıkla sularsınız?
Genelde en yoğun olduğu aylarda haftada bir , dinlenme mevsiminde yani soğuk aylarda 15 günde bir bu işlemi uygulamak yeterli olacaktır. Her durumda ve şüpheye düştüğünüzde, orkidelerin kuraklığı fazla sudan daha iyi aldığı bilinmelidir. Yanlış sulama yaptığınızı düşünüyorsanız, sulamalarınızda biraz boşluk bırakmayı deneyin ve değişiklikleri gözlemleyin.
Burada size bir orkide nasıl sulanır hakkında daha fazla bilgi veriyoruz .



orkide için nem
Tropik bitkiler gibi orkideler de yüksek çevre nemine ihtiyaç duyar. Bu genellikle iki yöntemle elde edilebilir: taş ve su içeren bir tepsi kullanın veya asılıysa yapraklara su püskürtün .
Orkide yapraklarını bu şekilde temizleyerek hem nemlendiriyoruz hem de tozdan temizliyor, su ve besin emilimini artırıyoruz. Tepsi durumunda, bir tepsiye biraz su koyup üzerini taşlarla örtmek ve ardından tencereyi üstüne yerleştirmek yeterlidir. Bu, kökleri su basmasına karşı koruyacak, ancak buharlaşırken sudaki nemden yararlanacaktır.
Orkide için substrat ve gübre
Bu bitkiler, kökleri içinde yiyecek aramadığı için substratları ile çok talepkar değildir. Bu nedenle, en önemli şey, alt tabakanın hafif ve gözenekli olmasıdır, böylece mümkün olduğu kadar iyi drene olur ve aynı zamanda belirli bir nem seviyesini korur. Orkideler için özel alt tabakaya sahip birçok mağaza var, ancak baz olarak sfagnum yosunu veya hindistancevizi lifi gibi malzemeleri kullanarak kendi karışımınızı da hazırlayabilirsiniz . Burada orkideler için substrat nasıl yapılır hakkında daha fazla bilgi veriyoruz .
Gübreye gelince, orkide bakımında kilit noktalardan biri de bu . Epifitik bitkiler, mineral besinlerini yağmur suyundan ve onun tutundukları ağacın kabuğundan taşıdıklarından, sıradan karasal bitkilerden oldukça farklı ihtiyaçları vardır. Organik gübreler veya evrensel kimyasallar kullanmayın, çünkü bunlar kökleri yakabilir ve zarar verebilir. Bunun yerine, orkideler veya epifitik bitkiler için özel gübrelere ve gübrelere başvurmak en iyisidir .
Orkide budama nasıl yapılır?
Ayrıca çiçek açtıktan sonra orkidelere nasıl bakacağınızı da düşünmelisiniz . Bu, orkidelerin çiçek açtıktan sonraki bakımında en önemli adım olduğu için budamanın önem kazandığı zamandır.
Çiçekler zaten düştüğünde , sterilize ederek budama makası hazırlayın ve ilk tomurcuk veya yalancı ampulün hemen altındaki sapı kesin. Bunu yapmak için de acele etmemelisiniz, çünkü orkide çiçeklerinin ne kadar sürdüğünü merak ediyorsanız , size bunun en uzun ömürlü çiçekli bitkilerden biri olduğunu söyleyeceğiz: 12 haftadan az değil!
Bunu yapmak, bitkinin kuruyan ve artık hizmet etmeyecek olan gövdeleri beslemeye çalışırken enerjisini boşa harcamaması için önemlidir. Bu sayede daha güçlü olacak ve bir sonraki sezonda tekrar çiçek açabilecektir. Orkide Budama Nasıl Yapılır hakkındaki bu diğer gönderi ile bunun hakkında daha fazla bilgi edinin .



Orkide nasıl çiçeklenir?
Bilmeniz gereken ilk şey, orkidelerin çiçek açmasının birkaç yıl alabileceğidir . Bitkiniz gençse, ilk birkaç yıl çiçek açmaması normaldir: bazılarının çiçek açması 5 yılı bulabilir. Bunu dikkate aldıktan sonra, orkidelerin gelişmesi için aşağıdaki bakımları dikkate almak önemlidir :
- Nem seviyelerinin yeterli olmasına dikkat edin, hem yapraklarının hem de köklerinin sağlıklı bir yeşil gösterdiğini kontrol edin.
- Bitkinin bol miktarda doğrudan olmayan ışık aldığından emin olun.
- Ani sıcaklık değişikliklerine veya hava akımına maruz kalmadığını kontrol edin.
- Bu tür bitkiler için özel gübre ile uygun şekilde gübreleyin.
- Orkideler için çiçekler düştüğünde en önemli bakımın doğru budama olduğunu unutmayın.Orkideniz bu yıl çiçek açmıyorsa bunun nedeni kötü budama olabilir veya geçen sezon doğrudan budamama olabilir.
Tüm bu adımları takip ederseniz, orkideniz kısa sürede onu karakterize eden güzel çiçekleri üretecektir.
Ölmek üzere olan bir orkide bakımı nasıl yapılır?
Bu bitkilerin bakımı biraz zahmetli olduğundan, eve döndüğünüzde bir ihmal veya evden birkaç gün uzakta olmak size hoş olmayan bir sürprize mal olmuş olabilir. Bir orkideyi nasıl canlandıracağınızı bilmeniz gerektiğinde , bitkinin kuraklıktan mı yoksa aşırı sulamadan mı sınırında olduğunu ayırt etmek önemlidir.
Kuraklıktan ölmek üzere olan bir orkide bakımı
Görünürde kuruysa, yarım saat oda sıcaklığında suya daldırmayı deneyin ve ardından fazla suyun, yaygın bir daldırma sulamada olduğu gibi, ancak daha uzun süre akmasına izin verin. Bu ilk kez oluyorsa, orkideniz büyük olasılıkla iyileşecektir.
Fazla sudan ölen bir orkide bakımı
Aşırı sulama nedeniyle bitkiyi boğduysanız, bitkiyi aşırı nemli olan tüm bu alt tabakadan kurtarmak için nakletmek gerekli olacaktır . Yeni bir alt tabaka ve yeni bir kap hazırlayın ve çürümüş veya kararmış görünen yaprakları veya kökleri dezenfekte edilmiş makasla düzeltin. Tüm gün boyunca güçlendirici bir solüsyonda toz aktif kömür ile kaplayarak köklere de yardımcı olabilirsiniz. Bundan sonra, yeni nakil kabına taşıyın.
Bu diğer makalede, bir orkideyi nasıl canlandıracağınız hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz ve aşağıdaki videoda size orkide bakımı yaparken 7 yaygın hatayı gösteriyoruz, böylece bunları öğrenip zamanında düzeltebilir veya bunlardan kaçınabilirsiniz.