Lavandula, yaklaşık 60 tür içeren ve Lamiaceae familyasına ait bir bitki cinsidir . Hem her türlü ürün ve parfümlerde kullanılan hoş kokusu hem de karakteristik menekşe veya lila rengi ile çok yıllık bir çalı ve çok popüler bir aromatik bitkidir. Siz de bu bitkiyi seviyorsanız ve evinizde olmasını istiyorsanız, nasıl dikileceğini ve bakımını öğrenmeniz sizin için iyi olacaktır.
Kendi evinizde adım adım lavanta dikmeyi öğrenmek istiyorsanız , ipuçlarıyla dolu kolay bir rehber göreceğiniz bu bitkievreni.com makalesinde bize katılın.
Lavanta Nasıl Ekilir? Lavanta Ne Zaman Ekilir?
lavanta ne zaman ekilir?
Lavanta Ne Zaman Ekilir? Lavanta dikmek için ideal mevsim yerel iklime bağlıdır.
- Sıcak veya ılıman bir iklimde yaşıyorsanız, lavanta ekmek veya dikmek için en iyi zaman sonbahardır.
- Öte yandan, daha soğuk bir iklimde yaşıyorsanız, donlar geçtikten sonra erken ilkbaharda ekmek veya dikmek daha iyidir.
Yaşadığınız iklime bağlı olarak, bu bitkinin bir çeşidi sizin için diğerinden daha iyi olabilir, tıpkı özelliklerinden dolayı diğerinden daha çok sevdiğiniz gibi. Lavanta Çeşitleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanız ve daha iyisini seçebilmeniz için size 12 çeşitten oluşan bir derleme bırakıyoruz.
Lavanta saksıya nasıl ekilir?
Lavanta, hemen hemen her türlü koşula uyum sağlayabilen çok iddiasız bir bitki olduğu için hem dış mekanda hem de iç mekanda ekilebilir. İç mekanda varsa, tohumdan saksı lavanta dikmek için şu adımları izleyin :
- İyi durumda bir lavanta bitkisi ve bir saksı alın . Çok derin bir saksı veya kap olmasına gerek yok, yaklaşık 30 cm yeterli.
- Alt tabakayı hazırlayın ve bunu yapmak için, lavantanın toprak besinleri konusunda aşırı talepkar olmadığını, ancak çok iyi drenaj sağlamak için mümkün olduğunca gevşek bir dokuya sahip olması çok önemlidir. Solucan humusu , turba ve hindistancevizi lifi ile eşit oranlarda karıştırarak kendinize bir miktar perlit ekleyebileceğiniz bir karışım yapabilirsiniz. Bu alt tabaka karışımı, lavantanın ihtiyaç duymamasına rağmen takdir edeceği besinler açısından zengindir ve buna ek olarak, büyük drenaj ile gevşek, havalandırılmış bir toprak sağlar.
- Tohumları ekmeden önceki gece , toprağı nemlendirmek için sulayın.
- Lavanta tohumlarını sabah ekin. Onları yaklaşık 1 cm derinliğe gömün ve birkaçını aynı tencereye koyarsanız, aralarında yaklaşık 3 cm mesafe bırakın.
- Kabı 20ºC civarında sabit bir sıcaklığa sahip sıcak bir yerde tutun ve alt tabakayı asla su basmamaya çalışarak her sabah orta derecede sulayın.
- 15 ila 40 gün sonra tohumlar filizlendiğinde, kabı fidelerin veya küçük bitkilerin orta yoğunlukta da olsa doğrudan güneş ışığı alacağı bir yere taşıyın. Daha sonra, bitkiler büyüdüğünde, onları kendi kaplarında bırakabilir veya farklı kaplara ve hatta dışarıya nakledebilirsiniz.
Bunu tohumlardan yapmak yerine küçük bir bitki alırsanız, onu biraz daha büyük bir saksıya nakletmek zorunda kalacaksınız. Bir bitkinin ne zaman ve nasıl nakledileceği ile ilgili bu diğer bahçe kılavuzunu okumanızı öneririz .



Lavanta toprağa nasıl ekilir?
Lavantanın doğrudan açık havada ekilmesi pek önerilmez. Bunun yerine, yukarıda açıklanan yöntemi kullanarak onları iç mekana dikmek ve fideler zaten birkaç yaprak kümesine sahip olduğunda ve daha gelişmiş olduğunda lavantayı dış mekana nakletmek tercih edilir. Bu nedenle, tohumdan değil, zaten küçük veya büyük bir bitkiniz olduğunda toprağa lavanta ekmenin adımlarını burada açıklıyoruz .
- Toprağı hazırlayın, iyice karıştırdığınızdan emin olun ve toprağı mümkün olduğunca gevşetmek için kesekleri parçalayın. Yağmur yağdığında veya suladığınızda toprağın düzgün akıp akmadığına bakın, varsa lavanta ekimi için uygun, yoksa başka bir yer arayın.
- Toprak gevşetildiğinde, bitki köklerinin büyük kısmını barındıracak kadar derin bir zeminde bir delik açın .
- Lavanta bitkisini deliğe köklerinin iyice yerleşmesine dikkat ederek yerleştirin.
- Bitkinin deliğini ve tabanını tekrar toprakla örtün . Toprağın dokusunu iyileştirmek için bu toprağa biraz kum ekleyebilirsiniz.
- Ekimden sonraki sulamaların ilkinde gübre kullanarak, sonraki sulamalarda ise sadece su ile bol su veriniz .



Lavanta bakımı – temel kılavuz
Bunlar lavantanın ihtiyaç duyduğu temel bakımlardır :
- Işık: Lavanta bu açıdan oldukça talepkardır ve düzgün gelişmesi için çok miktarda güneşe ihtiyaç duyar. Çok sıcak bir iklimde veya çok yoğun bir güneşte olsanız da, en kötü saatlerde onu koruyun, ancak günde en az altı saat doğrudan ışık aldığı yere yerleştirin.
- İklim: Bu bitki, ılıman iklimlere özgü olmasına rağmen dona ve soğuk kışlara dayanma kabiliyetine sahiptir.
- Yer – Lavanta yeri seçerken akılda tutulması gereken en önemli şeylerden biri, bu bitkilerin havalandırma ve alana ihtiyaç duymasıdır. Tohumların üst üste veya yakın çevredeki diğer bitkiler üzerine yığılarak büyümesi önerilmez.
- Sulama: Uzun kuraklıklara dayanma kabiliyetine sahip çok rustik bir bitkidir. Ancak, sıcak aylarda, bitki büyüme mevsimindeyken orta derecede sulanması gerekecektir. Toprağı ıslatarak, bitkinin havadaki kısımlarını, özellikle dalları ve çiçekleri aşırı derecede nemlendirmekten kaçınarak sulamak özellikle önemlidir, aksi takdirde mantar görünümünü iyileştirebiliriz. Sıcak aylarda, haftada bir kez sulayın.
- Gübre: Lavantanın aşırı gübrelenmesi çiçeklerin hoş kokularını kaybetmesine neden olabilir. Büyüme aylarında bir miktar organik gübre uygulamak yeterlidir.
- Budama: Çiçeklenme mevsiminden önce veya sonra, yıllık lavanta budaması yapılması tavsiye edilir. Bu, bitkinin boyutunun yarısından daha azına indirilmeden çok agresif olmamalıdır. Burada lavantanın ne zaman ve nasıl budanacağı hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz .
Daha fazla bilgi için, saksı lavanta bitkisinin bakımını ve sahip olduğunuz bitkiden daha fazla bitkiye sahip olmak istemeniz durumunda lavanta bitkisinin ne zaman ve nasıl çoğaltılacağını açıkladığımız bitkievreni‘deki diğer bahçe rehberlerine gidebilirsiniz . .
Lavanta nasıl ekilir benzeri makaleleri okumak isterseniz , çiçek bakımları ve çiçek özellikleri kategorimizi ziyaret etmenizi öneririz .
kaynak: www.wikipedia.org