Kestane Ağacı

Dünyada birçok ağaç türü var ve büyüyor. Bu ağaçların her biri farklı özelliklere sahiptir. İlginç ağaçlardan biri de kestane ağacıdır. Kestane birçok özelliğe sahiptir. Peki kestane ağaçlarının özellikleri nelerdir ve nasıl yetişir? Kestane ağaçları hakkında detaylı bilgi verdim.
Ülkemizde de yaygın olarak yetiştirilen kestane ağacı, ağırlıklı olarak Akdeniz ve çevresinde yetişir. Dikenli veya kancalı küresel bir meyve ağacıdır ve nişasta bakımından zengindir.
Kestane Ağacı Özellikleri
Kestane diken ailesine aittir. Yapraklar hafif pürüzlü ve tırtıklı kenarlara sahiptir. Erkek ve dişi olmak üzere iki çeşit çiçek vardır. Erkek çiçekler dik durur ve uzun gruplar oluşturur. Dişi çiçekler üçlü gruplar halinde açar. Meyveleri yeşil ve dikenlidir. Meyvenin dış kabuğunun içinde, aynı zamanda yenilebilir tohumlar olan kahverengi kabuklu birkaç meyve bulunur. Buna gece denir.
Kestane ağaçları genellikle kayalık yamaçlarda veya kumlu topraklarda yetişir. Kestane kireçli toprakları sevmez. Bursa’da yetişen kestane ülkemizde çok rağbet görmektedir. Yiyip gelişen kestaneler var. Yabani kestanelerin boyu 20-30 metredir. 700 yıla kadar yaşarlar. Fındıkta yetiştirilen kestaneler, yabani kestanelerden daha kısadır. Genellikle 5-6 metre yüksekliğindedirler.
Kestane ağaçları 10 veya 10 yılda meyve verir. Taze kestane acı bir tada sahiptir. Bu nedenle genellikle taze toplanmazlar. Kestaneler, dış kabuğu sararmaya başladığında toplanır. Derisindeki dikenlerden dolayı sopa ile dökülerek temizlenir. Toplanan kestaneler bir süre toprağa gömülür ancak olduğu gibi bırakılırsa kestaneler daha tatlı olur.
– Kestane ağacının özgül ağırlığı 0.56 gram olarak belirlenmiştir.
– Ağacın gövde kısmı odunsu olup dış çemberi gözeneklerden oluşmaktadır.
– Dikenli ağaç grupları arasında yer almaktadır.
– Kestane ağaçlarının yaprakları sert ve testere gibidir.
– Bu ağaç türleri de yine erkek ve dişi olarak ikiye ayrılmaktadır.
– Kestane ağacının meyvesi dikenli olup rengi ise yeşil rengine benzerdir.
– Kestane ağacından elde edilen meyvelere kestane denilmektedir.
– Kestane ağaçları oldukça uzun ömürlü olan ağaçlardır. 700 seneyi aşkın olan ömürleri vardır.
– Bu ağaçlar 10 yaşında geldiği andan itibaren meyve vermeye başlar.
– Taze meyvelerin acı bir tadı bulunmaktadır.
Kestane’nin Faydaları



Sindirim sistemini düzenler: Kestane kolesterolü düşürür ve kan şekerini dengeler. Ayrıca kabızlık ve divertiküloz gibi bağırsak komplikasyonları riskini azaltır.
Beyin Fonksiyonunu İyileştirir: Sağlıklı cildi destekleyen, kırmızı kan hücreleri üreten ve beyin fonksiyonlarını iyileştiren yağda çözünen B vitaminleri içerir.
Artan Enerji: Kısa ve uzun süreli enerji için bol miktarda karbonhidrat içerir. Yağın düşük ham yağ içeriği, yüksek çoklu doymamış yağ asitleri ile birlikte kestaneyi çok sağlıklı bir gıda yapar. Serbest şeker ve yüksek nişasta içeriği, kestaneyi değerli bir enerji gıda ürünü haline getirir.
Daha Güçlü Kemikler: Kemik gücünü artıran ve bağışıklık sistemini güçlendiren bir eser mineral olan bakır içerir.
Azaltılmış hastalık riski: Kestane, vücuttaki serbest radikallerle savaşan ve kalp hastalığı ve kanser riskini azaltan bir eser mineral olan manganez içerir. Ayrıca yaşlanma sürecinde önemli bir rol oynar ve kan pıhtılarının önlenmesine yardımcı olur.
Glutensiz: Kestane, ince bağırsağa müdahale eden bir hastalık olan çölyak hastalığı olan kişiler için büyük bir yardımcıdır. Kestane meyveleri glüten içermez, bu nedenle buğday/tahıl içeren gıdaların yerine kestane ve kestane unundan yapılmış birçok yeni ürün var.
Kilo Koruması: Kestane tok hissetmeniz için lif ve karbonhidratlarla yüklüdür. Kilonuzu bu şekilde korumak ve kontrol etmek için harika. Ancak aşırı kullanımı çeşitli sağlık sorunlarına yol açar.
Kestane Ağacı Nasıl Yetiştirilir?
Kestane kışa dayanabilir. Ancak ilkbahar sonu ve sonbaharın ilk donlarına karşı hassas bir ağaçtır. Ortalama 600-1600 mm yağış alan yerlerde yetişir. Çiçeklenme döneminde fazla yağışı sevmez. Bunun nedeni yağışın döllenmeyi etkilemesidir.
Kestane gevşek, geçirgen topraklarda yetişir. Ağır ve killi topraklar hastalığa yatkındır. Çukur vadilere kestane bahçeleri dikilmemelidir. Bunun yanı sıra kestane ağaçlarının dikim aralığı 10-12 m’dir. Normal bakım ve dikim aralıklarına uyulması durumunda kestane ağaçları 15 metreye kadar boylanabilir. Fidan dikilecek çukur önceden 40*50 cm derinliğe kadar açılır ve dikim çukuruna kompleks gübreleme yapılır. Bu gübre çukura atılır ve karıştırılır. Bu işlemlerden sonra karışıma toprak serpilir.



Kestane Ağacı Ne Zaman Dikilir?
Kestane ağaçları ekim ayında dikilmeye başlanır. Aynı zamanda bu ağacın dökülen yaprakları Aralık ayında başlar.
Kestane Ağacı Nerede Yetişir?
Kestane özellikle sıcak iklim koşullarına düşkündür. Bu nedenle sıcak bir ortamda yetişir. Ülkemizde de Marmara kıyılarında oldukça fazla yetişir. Nemli toprakta çabuk büyür.
Kestane Ağacı Bakımı Nasıl Yapılır?
Bakımını yaparken uygun şekilde suladığınızdan emin olun. İyi meyve verebilmek için kestane ağacına yılda en az 3 kez bakım yapmanız gerekir. Dallar düzenli olarak kontrol edilmeli ve budanmalıdır. Aynı zamanda köklere özen gösterilerek köklere vitaminli gübreler eklenmelidir.
Kestane Ağacı Nasıl Yetiştirilir?
Genelde kestaneler 10 ila 12 m dikim aralığı uygular. Normal aralık ve bakım koşullarında ağaç 15 m yüksekliğe kadar büyüyebilir. Arazinin yapısına bağlı olarak kare üçgen şekli uygulanabilir. Dikim için önceden 40×50cm derinliğe kadar çukur kazın ve dikim çukuruna 150-200 gr kompoze gübre ekleyin. verilmiş
Gübre çukura atılır ve karıştırılır. Daha sonra bu karışımın içine birkaç kürek toprak atılır. Kökler gübre ile temas ederse fidelerin kökleri zarar görebilir ve kuruyabilir. Bu yüzden dikkatli olmalısınız.
Budama En çok uygulanan sistem apeks terbiye yöntemidir.Budama dalının baskın olduğu bu yöntemde ağaç belirli bir yüksekliğe ulaştığında budama dalı budanır.
Kaynak: wikipedia.org
Bitkiye Dair Herşey www.bitkievreni.com da