Keçiboynuzu Ağaçları Hakkında Her şey

Keçiboynuzu Ağacı:Ülkemizde keçiboynuzu ağaçları harika bir geleneğe sahiptir. Akdeniz Havzasına özgüdür.
Bu yazımızda keçiboynuzu ve ağaçların botanik özelliklerini ve faydalarını inceleyeceğiz.
Bitkilerin özelliklerine geçmeden önce kısaca hatırlatmak isterim. Fukuoka Masanobu’nun insanlığa hediyesi, doğal tarımda ağaçların ekimi, gübrelenmesi, ayıklanması, ilaçlanması ve budaması olmamasıdır. Yalnız bırakıldığında, doğa mükemmel bir denge içindedir.
Keçiboynuzu Ağacı Özellikleri
Keçiboynuzu bitkileri çok uzun yaşar. 5 yıla kadar yaşayabilirler. Çok büyük bir ağaçtır ve 10-12 m yüksekliğe ulaşabilir ancak ortalama olarak 5-6 m’ye ulaşır.
Kök sistemi, çok sayıda çevre sayesinde uzun, derin ana kökler ve dallar ile çok karmaşıktır. Bunlar ürkütücü ve derindir. Keçiboynuzu engebeli, kayalık arazide geliştiğinden, kökleri su aramak için ağacın gölgelik çıkıntılarının çok ötesine geçebilir. Bu, ağacı eğimli toprakları güçlendirmek için mükemmel kılar.
Keçiboynuzu Ağacı Kaç Yıl Meyve Verir?



2-3 yıl dallarda meyve verir ve meyvenin büyüme noktasında şişlik bırakır. Aynı noktada, meyve verme gelecek yıl tekrarlanır. Zamanla, tümsekler daha fazla şişer ve belirgin engebeli bir yüzey oluşturur.
Keçiboynuzu buruşuk, kavisli bir gövdeye sahiptir ve en görkemli örneklerinde çapı 2 m’yi geçebilir.
Kabuk, altta büyük çatlaklar ve üstte daha yumuşak olacak şekilde pürüzlüdür. Renk kül grisi veya kırmızı gridir.
Yetişkin bir ağacın tacı yoğun, geniş ve tipik bir alt küresel şekle sahiptir. Yaşlı dallar 7 m uzunluğa ulaşabilir ve eğilme eğilimi göstererek ağaca dik duran genç bitkilerin şeklini ve dallarını verir.
Keçiboynuzu fidanı ne zaman ekilir?



keçiboynuzu bahçe bitkisi aşamasında doğal keçiboynuzu tohumlarından elde edilen fideler; Aşısız dikilebilir ve 1+0, 2+0 yaş üzeri örtülü aşılı fidanlar ister ekim alanında 1 yıl sonra aşılı, ister fideden aşılı olarak kullanılabilir. Keçiboynuzu fidanları, toprağın ılıman olduğu sonbahar veya ilkbaharda dikilmelidir.
Keçiboynuzu ağaçları nerede yetişir?
Keçiboynuzu ağaçları genellikle Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişir. Gıda bağlamında oldukça şifalı olan keçiboynuzu aynı zamanda yüksek enerji potansiyeli sunar. Keçiboynuzu ağacının rutin bakımı ve sulanması da yapılmalıdır. Budama gibi durumlara özel dikkat gösterilmelidir.
Keçiboynuzu ağacının bakımı nasıl yapılır?
Tarihte bilinen en eski ağaçlardan biri olan keçiboynuzu ağacının kökleri yaklaşık 15 metre derinliğe kadar inmektedir. Özel bir kültürel bakım gerektirmeyen keçiboynuzu ağaçları fazla suya ihtiyaç duymazlar. Bu nedenle keçiboynuzu ağaçları sadece nemli toprakta kolaylıkla büyüyebilir. Toprak seçiciliği olmayan keçiboynuzu ağaçları, kireçli, taşlı, kalitesiz topraklarda çok daha verimli olabilir. Harnup ağaçları özellikle erozyon tehdidi altındaki topraklarda iyi yetişir.
Keçiboynuzu ağaçlarının faydaları nelerdir?
Keçiboynuzu ağacı şifalı bitkilerden biridir. Sindirim sistemi rahatsızlıklarını gideren keçiboynuzu ağaçları, karaciğer ve akciğer hastalıklarına iyi gelir. Kolesterolü düşüren keçiboynuzu ağaçları diş eti hastalıklarını da rahatlatır.
Potasyum, kalsiyum, sodyum, magnezyum ve demir mineralleri açısından zengin bir besindir.
Antioksidandır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kalp damar sağlığına faydalıdır.
Astım, bronşit ve öksürüğe iyi gelir. Balgam söktürücüdür.
Bir enerji deposudur ve ayrıca cinsel gücü artırma özelliğine sahiptir.
Zengin kalsiyum içeriği sayesinde kemik sağlığı için çok faydalıdır.
Ağır metallerin vücuttan atılmasını sağlar. Karaciğeri, akciğerleri ve bağırsakları temizler.
Mide için iyidir, midedeki şişkinliği giderir ve mideyi rahatlatır.
Düzenli kullanımda diş etlerini güçlendirir ve dişleri beyazlatır.
Anemiye iyi gelir.
Kan şekerini kontrol ederek kötü kolesterolü düşürür.
Kabızlığı önler. Bağırsak parazitleri ve bağırsak parazitleri gibi hastalıkların tedavisinde etkilidir.
İçerdiği lif nedeniyle genellikle sindirim sistemini koruma özelliğine sahiptir.
Keçiboynuzu ağacı nedir ve nerelerde kullanılır? Keçiboynuzu ağacının kullanım alanı
Keçiboynuzu ağaçlarının birçok faydası vardır. Keçiboynuzu ağacının meyveleri, akciğer ve karaciğer hastalıklarını önlerken bağışıklık sistemini güçlendirir. Keçiboynuzu meyvelerinden marmelat, pekmez ve reçel de yapabilirsiniz. Keçiboynuzu ağırlıklı olarak gıda endüstrisinde kullanılmaktadır. Keçiboynuzu kozmetik ve şekerleme sektöründe de kullanılmaktadır.
Kaynak: wikipedia.org
Bitkiye Dair Herşey www.bitkievreni.com da