Pazartesi, Mayıs 22, 2023
Ana SayfaDış Mekan BitkileriAğaçlarIhlamur Ağacının Özellikleri Nelerdir, Nasıl Yetiştirilir?

Ihlamur Ağacının Özellikleri Nelerdir, Nasıl Yetiştirilir?

Ihlamur Ağacı Özellikleri Nelerdir, Nasıl Yetiştirilir?

Tıbbi bir bitki olarak ön plana çıkan ıhlamur, lezzetli bir içecek olarak da kabul edilir. Bu bağlamda, ıhlamur ağacının özellikleri ve nasıl yetiştirildiği hakkında çok şey öğrenmek istiyorsanız ve ıhlamur ağacının özellikleri nelerdir ve nasıl yetişir? İşte daha fazla ayrıntı.

 

Şunlar da ilginizi çekebilir: Türkiye’de ne tür ağaçlar yetişir?
Şunlar da ilginizi çekebilir: Rüzgarı Kesen Ağaçlar 
Şunlar da ilginizi çekebilir: Dünyada toplam kaç ağaç vardır?

Yaprakları, çiçeği ve kabuğu ile beraber ıhlamur ağacı büyük öneme sahiptir. Aynı zamanda odun olarak pek çok farklı sektör için kullanılmaktadır. Mahkeme ağacı olarak da bilinen ıhlamur ağacı, özellikle Orta Avrupa döneminde bu ağacın gölgesinde mahkemeleri kurulduğu biliniyor. Kullanım amacına göre içim lezzeti ile şifası nedeniyle pek çok kişi yetiştirme noktasında bilgi almaya çalışıyor.

Şunlar da ilginizi çekebilir: Dünyanın En Büyük Ağacı, Ağaçları?

Şunlar da ilginizi çekebilir: Tarçın Ağacı , Tarçın agacı nasıl olur?

Türkiye’de Yetişen Ihlamur Ağacı Özellikleri

Türkiye’de Yetişen Ihlamur Ağacı Özellikleri; Haziran ayının heybetli kokusuyla varlık göstermeye başlayan ıhlamur ağacı, yıllardır çiçek açmış ve heybetli görünümüyle bahçelerimizde kendine yer edinmiştir.

Ülkemizin yeşil kültürünün önemli bitkilerinden biri olmasının yanı sıra peyzaj kültürü olarak da dünya tarihinde önemli bir yer tutmaktadır.

Orta Avrupa tarihinde; ıhlamur ağacının bir diğer adı da ‘mahkeme ağacı’ dır. Bu ağaç genelde tek başına köy meydanına dikilirmiş, heybetli gölgesinde köy mahkemeleri kurulur ve yerel duruşmalar yapılırmış. Ve bugün hala , Avrupa’da bazı topluluklar ıhlamur ağacını kutsal kabul ederler.

Kuzey Yarımküre’nin ılıman veya subtropikal iklimi, bu ağaç için en uygun koşulları sağlar. Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Asya’nın birçok bölgesinde yetişen, ıhlamurun ülkemizde yetişen 4 türü bulunmaktadır:

Ülkemizde Yetişen Ihlamur Ağaçları

Büyük Yapraklı Ihlamur – Tilia platyhyllos

Ülkemizde yetişen ıhlamur ağaçları; Dikotiledon bitkiler (Dikotiledon bitkiler), Tiliaceae familyasına aittir. Geniş taçlı, 30-40 m yüksekliğinde yaprak döken, geniş yapraklı ağaçsı bir ağaçtır. Ülkemizin Orta ve Kuzey Avrupa, Kafkaslar, Kuzey İran ve Marmara bölgesinde doğal olarak yetişebilmektedir. 1000 yıla kadar yaşayabilirler.

Ahşap pürüzsüz, hafif ve beyazdır. Gövde 2 metreye kadar çaplara ulaşabilir. Sonbaharda erken sarıya döner. Haziran ortasından itibaren kokulu çiçekler açmaya başlar. Bu nedenle “yaz ıhlamur” olarak da bilinir.

Ormandaki bir ağaçtan ziyade parkları ve yolları yeşillendirmek için kullanılabilecek bir ağaçtır. Küçük, uçuk sarı çiçekleri kaynatılıp çay olarak içilir.

Yapraklar 6~15cm uzunluğunda ve 6~12cm genişliğinde, ucu sivri ve kalp şeklindedir.

Gümüşi Ihlamur – Tilia argentea

Dikotiledon bitkiler (Dikotiledon bitkiler), Liliaceae familyasına aittir. Kışın 30-40 m yüksekliğe ulaşan, yoğun dalları ve geniş taçlı, yaprak döken, geniş yapraklı ağaçsı bir ağaçtır. Anavatanı Güneydoğu Avrupa ve Güneybatı Asya olarak kabul edilir. Ülkemizde yaygındır. Özellikle Batı Karadeniz bölgesinde doğal ve büyük topluluklar oluşturabilir.

Gençken yavaş büyürler ve daha sonra hızla büyürler. Adı, yaprakların alt tarafındaki gümüşi beyaz tüylerden türetilmiştir. Yaprakları sonbaharda sararır.

Sadece önemli bir orman ağacı değil aynı zamanda çok değerli bir park ve yol ağacıdır. Küçük, uçuk sarı kokulu çiçekleri, kaynatılıp içilebilen bir ıhlamur türüdür ancak çok şifalı değildir. Daha hafif ahşap çeşitli alanlarda kullanılmaktadır.

Yapraklar sıralı, 6-13 cm uzunluğunda ve 5-10 cm genişliğindedir. Üst yüzeyi koyu yeşil ve parlak, alt yüzeyi gümüşi beyaz ve yoğun tüylerle kaplıdır.

Kafkas Ihlamuru – Tilia rubra

Dikotiledon bitkiler (Dikotiledon bitkiler), Tiliaceae familyasına aittir. Bu yaprak döken tür genellikle kışın uzar. 1 metre çapa ve 30-40 metre çapa kadar büyüyebilen ıhlamurun anavatanı Kırım, Kafkaslar, kuzey İran ve Anadolu’dur. Ülkemizde bu türe genellikle kuzey ormanlarında, özellikle kuzeydoğu Anadolu’da bulunur. Ayrıca Kazdağları, Kuşadası ve Antalya çevresinde de çok yaygındır.

Ağaç ve çiçeklerin yanı sıra süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Sonbaharda yapraklar sararır. Kokulu çiçekler küçük ve sarıdır.

Yapraklar 5-10 cm uzunluğunda ve 4-11 cm genişliğindedir. Sivri bir yumurta şeklindedir. Üst yüzeyi koyu yeşil, alt yüzeyi açık yeşil ve her iki yüzü parlaktır.

Küçük Yapraklı Ihlamur – Tilia cortada

Dikotiledon bitkiler (Dikotiledon bitkiler), Tiliaceae familyasına aittir. 25-20 m yüksekliğe kadar büyüyebilen, seyrek dallı ve geniş tepeli bir ağaçtır. Anavatanı Avrupa’dır. Ülkemizde doğal bir tür olarak yetiştirilemese de süs amaçlı yetiştirilebilir. Büyüme başta yavaştır, ancak 100 yaşından sonra hızlanır ve büyümeyi durdurur. Güçlü kökler ve yüksek atış kabiliyeti. İşlenmesi kolay ahşap hafiftir. Sarımsı beyaz renkli kokulu küçük çiçekleri en saygın ve en şifalı olanlardır.

Büyük Yapraklı Ihlamur – Tilia platyhyllos’tan 15-20 gün sonra, Temmuz ayı başlarında ve ortasında çiçek açtığı için “Kış Ihlamur” olarak da adlandırılır. Yapraklar sonbaharda sararır.

Yapraklar 3-6 cm uzunluğunda ve 3-6 cm genişliğinde olup, üst yüzeyi koyu yeşil ve parlaktır. Alt taraf mavimsi yeşildir ve damarların birleştiği kısımda kıllar vardır.

Bitkiye Dair Herşey www.bitkievreni.com da

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Advertisingspot_img

Popular posts

My favorites

I'm social

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
3,780TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
Recommended
Çimler Neden Sararır? çimler-neden-sararır Çimler neden sararır? Bahçelerimize dikilen ve…
Cresta Posts Box by CP
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogcu bunu beğendi: