Elodea Bitkileri (Egeria Densa)
Elodea Bitkisi; Anacharis ve egeria olarak da bilinen antik Elodia bitkileri, hobideki en popüler akvaryum bitkilerinden biridir. Sebebi sadece bitkinin güzel rengi değil, aynı zamanda bitkinin bakımının kolay olasıdır. Birçok farklı su seviyesine uyum sağlayabilir. Bugün dünya çapındaki doğal yaşam alanları Brezilya ve Arjantin’dir. Göllerde ve yavaş akan nehirlerde yaşarlar. Çok yıllık bir bitkidir. Su üzerinde durarak veya yüzerek bir akvaryumda yetiştirilebilir.

Doğru formda sunulduğunda çok faydalı bir Elodea bitkisidir. Tamamen büyüdüğünde 3 mm uzunluğunda ve 1 m uzunluğundadır. Bagajın altında yeni sürgünler yatıyordu. Akvaryumunuzda yosun sorununuz varsa yetiştirmek için kullanılabilir. Bunun nedeni, sudan çok fazla besin almanızdır. Suya yeşil bir madde saldığı için yeşil alglerin kalitesidir. Akvaryumların ve süs havuzlarının azaltılması, küçük balıkların ve ev sahibi yumurtaların korunmasına olanak tanır.
Elodia Bitki Özellikleri
Elodia Bitkisinin Bilimsel adı: Egeria’nın adı, eski adıyla Elodea’nın adı
Elodia Bitkisinin Doğal Habitat: Güneydoğu Brezilya, Arjantin, Uruguay
Elodia Bitkisinin Bakımı: Kolay
Elodia Bitkisinin Büyüme oranı: yüksek
Elodia Bitkisinin Uzunluğu: 2 metreye kadar
Elodia Bitkisinin Aydınlatma ihtiyacı: Normal (10 litre su başına 5 watt). Aydınlatma zayıfsa, çok güçlü yosunlara neden olabilir.
Elodia Bitkisini Yerleştirme: Boyu boyunca akvaryumun arkasına yerleştirilmelidir.
Elodia Bitkisinin Sıcaklık ihtiyacı: 15 ile 27 santigrat derece arasındaki bir sıcaklıktan oluşur.
Elodia Bitkisinin pH: 6,5 ila 7,5
Elodia Bitkisinin Su sertliği: 3 ila 8 dGH
Elodia Bitkisinin Akvaryum boyutu: en az 75 litre
Elodia Bitki Özellikleri
Bitkinin bilimsel adı Egeria densa, Kuzey Amerika’ya özgü bir bitkidir. Bu hızlı büyüyen ve çok kötü adapte olmuş bitki, Kuzey de dahil olmak üzere birçok bölgede yaygındır. Çok fazla yay kullanılıyor ve bazı insanlar bunları kullanacak.



Elodea densa bitkisi olarak da kullanılan Egeria Densa doğada 20-30 cm boylanır. Dünya için yerel olan türler kapsanabilir. Gövdeler ve gövdeler kırılgandır. Yapraklar yaklaşık 1 cm inceltilir. uzunluk ve 2-3 mm. Genişlik var. Bu türün suya aç beyaz ila soluk mor çiçekleri vardır.
Egeria Densa’nın güçlü bir dayanıklılığı var. Uyarlanmış koloniler derin göl havzalarında, hatta kalkerli ve hiperkarbonat sert sularda bulunmuştur. Uyum sağlamayı reddetmeye direnen bitkiler, çeşitli sulara uyum sağlayabilir. Akvaryumlardaki Elodia ısıtıcılarının bu kadar popüler olmasının ana nedeni budur. Çocukların yeni evcil hayvanları olarak kendini kabul ettiren bitki ve hayvanseverler, Egeria densa’nın kolay bir bitki türü olmadığını söylüyor.
Bir süs bitkisi olarak geçmiş ekonomik durum da önemlidir. Ancak ekonomik ve ekonomik elodea, fabrika fiyatının yüksek olduğu anlamına gelmez. Bahçe ve peyzaj dükkanlarında suni göl ve gölet manzarası, doğal havuzlarda aydınlatma için tercih edilir.
Sonuç olarak Elodia bitkisi fiyat değerinden ziyade çeşitli su ortamlarında adaptif olarak kullanıldığı için değerli bir bitki türüdür. Ayrıca Egeria Densa bitkileri doğal ortamlarında göl ekosisteminin bir parçasıdır. Su ısırganları balıklar ve amfibiler için barınak sağlar. Su kuşları ve kunduz için iyi malzeme kalitesi.
Elodia Akvaryumu
Elodia bitkileri büyük bitkiler olduğu için akvaryumun yanına veya arkasına dikilmelidir. Besin açısından zengin sularda ve orta derecede ışıkta çok hızlı büyür. Aşırı büyümeyi önlemek için sık sık budanmalıdır. Akvaryumun dibi için çakıl veya kum kullanabilirsiniz. Haftalık gübre takviyesi bitkilerin sağlıklı büyümesini sağlar. CO2 takviyesi sayesinde Elodia sert suda yaşayabilir. LED ışıkları veya floresan ışıkları kullanabilirsiniz.
Elodia bitkileri lepistes, beta balığı, melek balığı ve gurami gibi tropikal tatlı su balıkları için iyi sığınaklardır. Benzer huzurlu balıklar aynı akvaryumda tutulabilir. Zayıf kökleri nedeniyle, büyük, agresif balıklar tarafından hızla sökülebilirler. Japon balığı, elma salyangozları ve sakız balıkları ile aynı akvaryumda beslenir.
Elodia Bitkilerinin Dikimi
Bir Elodea bitkisi satın alırken, yapraklarının solmadığından ve kahverengi veya siyah olmadığından emin olun. Çünkü bu belirtiler bitkinin ölmekte olduğunu gösterir. Hasarlı dalları kesin. Bunun için keskin makas kullanmanız gerekir.
Kumun altında kalacak olan bitkilerin yaprakları kesilmelidir. Ardından kuma 4-5 santimetre dikin. Birden fazla bitki dikerken aralarında en az 3-4 cm mesafe bırakılmalıdır. Bunun nedeni, Elodia’nın çok yakın ektiği bir yemek yarışına girmesidir. Sığ suya dikildiğinde kök salmadan yüzmeye başlar.
Elodia büyük bir bitki olduğu için akvaryum önüne dikilmesi önerilmez. Aksi halde göz zevkini bozar. Aslında Elodea bitkilerinin dikilmesi zorunlu değildir. Ayrıca suda yüzer halde bırakılabilir. Ancak ekilirse daha hızlı büyür. Çünkü yüzerken ihtiyaç duyduğu besinleri sudan alır, dikildiğinde ise ana materyalden almaya başlar.
Elodia Bitkisinin Üretimi
Elodea bitkileri uygun koşullar sağlandığında kendiliğinden çoğalır. Ana bitkinin tomurcukları kesilir ve akvaryumun başka bir yerine ekilir. Tabi bunun için bitkinin sağlıklı ve gelişen olması gerekiyor. Kesilecek sürgünler en az 20 cm uzunluğunda olmalıdır. Sürgünlerin üst 8-10 santimetresini kesin ve kuma dikin. Birkaç gün sonra bitki kısımları kök salmaya ve köklerin bulunduğu kuma yapışmaya başlar. Nadir durumlarda bitkinin küçük beyaz çiçeklerle çoğaldığını görebilirsiniz.
Akvaryumunuzdaki Elodea bitkilerinin bakımı
Bir akvaryumda Elodea bitkileri nasıl yetiştirilir? Elodia bakımı açısından diğer türlere göre ihtiyaçlarınızı daha kolay karşılayabilen bir bitki türüdür. Akvaryumunuzda bu bitki türü ile balık beslerseniz. Balığınıza verdiğiniz yemin kalıntısı olan balık gübresi, bu bitkinin besin ihtiyacını büyük ölçüde karşılayacaktır. Ayrıca sudaki fosfat eksikliğine bir süre dayanabilecek bir yapıya sahiptir.
Bitkiler, suda fosforun bol olduğu dönemlerde köklerinde fosfor depolayabilir ve sudaki fosfat eksikliği dönemlerinde kullanabilirler. Bitki yoğunluğu yüksek değilse azot ve fosfat noksanlığı kolayca oluşmaz. Bazen bir potasyum takviyesi yeterli olacaktır. Bununla birlikte, yüksek bitki yoğunluğu azot ve fosfat desteği gerektirebilir.
Elodia Bitkisinin Budaması



Elodia Bitkisinin Budaması nasıl yapılır? Zaman zaman bitkinin dallarında sararma ve erime gözlemleyebilirsiniz. Bu noktada dalların eriyip kırılması ve köklerinin çürümesi ile bitkinin dayanıklı yapısı ortaya çıkabilir. Şeklini kaybeden ve kahverengi bir yapıya sahip olan bitkilerin yeni yeşil sürgünler verebildiği gözlemlenmiştir. Elodea bitkileri, yeni sürgünler büyürken eski ve hasarlı dokuları ayırmak için budanır.
Bitki budandığında yeni sürgünlere daha fazla kuvvet verme ve onları çoğalma yönünde tetikleme etkisine sahiptir. Elodia bitkilerinin çoğaltılması için uygulanacak yöntem basittir. Yayılma, budama sırasında uzun sapların ve tercihen yeni sürgünlerin budanmasıyla sağlanır. Bu şekilde elde edilen sürgünler akvaryumda farklı noktalara dikilebilir.
Elodea Bitkisinin Fotoğrafları
- Akvaryum Egeria Densa
- Akvaryumda Elodea Bitkisi Bakımı
- Egeria Densa Bitkisi Nedir
- Elodea Bitkisi Akvaryum
- Elodea Bitkisi Budama
- Elodea Bitkisi Faydaları
- Elodea Bitkisi Kuma Gömülür Mü
- Elodea Nasıl Yetiştirilir
- Akvaryumda egeria densa bakımı
- Egeria densa nitrat konusunda faydaları
- Egeria densa özellikleri
- Nitrat giderici bitki
Sıkça Sorulan Sorular
Elodea bitkileri kuma gömülebilir mi?
Elodea, kuma gömülerek veya su yüzeyinde yüzerek yetiştirilebilir. Kuma gömüldüğünde kumun altında yaklaşık 4-5 cm bırakın. Kumun altındaki yapraklar koparılmalıdır.
Elodea Bitkileri (Egeria Densa) Gibi daha fazla makale okumak istiyorsanız , Akvaryum Bitkileri kategorimizi ziyaret etmenizi öneririz .
Kaynak: wikipedia.org
Bitkiye Dair Herşey www.bitkievreni.com da