Çınar Ağacı Hakkında

Çınar Ağacı, Kuzey Amerika, Doğu Avrupa ve Asya’ya özgü bir ağaçtır. Çınar Ağacı, ormanların değil derelerin, nehirlerin ve nehir yataklarının kenarlarında bulunur ve süs bitkisi olarak da yetiştirilebilir. Ayrıntılı bilgi verdik. Çınar Ağacı’nın özellikleri, bakımı ve faydaları, nasıl büyüdüğü ile ilgili konular.
Çınar ağaçları genellikle genç yaştan itibaren hızla büyür. Çok uzun ömürlü bir tür ile karakterize edilirler. Eski düzlemsel ahşap zamanla çürüyüp boşalsa bile yaşamaya devam edebilir.
Çınar ağaçları, Çınar familyasının (Platanaceae) Çınar cinsini oluşturan uzun, kalın çaplı ağaç türlerine verilen isimdir. Basitçe söylemek gerekirse, sade ağaç Platanaceae familyasındaki türlerden biridir.
Çınar Ağacı Nerelerde Yetişir ?
Türkiye’nin hemen bütün bölgelerinde yetişir. Orman oluşturmaz.
Çınar Ağacı Özellikleri



Çınar, çekirdek odunsu ağaçlar grubuna aittir. Dış ağaçlar geniştir. Difüzyon gözeneklidir. Kendi ışınları göze çarpıyor. Çekirdek alanda büyük parlak pullar olarak görünür. Çekirdek kirişi, enine kesitte bir gürgen gibi görünüyor. Bu gözenekler çıplak gözle görülemeyecek kadar küçüktür. Benzersiz bir damar deseni oluşturmaz.
Odun Rengi: Dış ahşabı açık pembe beyazdır. İç ahşap açık kahverengidir.
Çınar Ağacı’nın Yapısı
Sert, sert dokulu bir ağaçtır. Kurudukça eğilir, bükülür ve çatlar. Farklı hava koşullarında dayanıklı değildir. Kısa sürede çürür. Uygun ve düzenli ortamlarda dayanıklılık süreleri kısadır. Fiziksel etkilere karşı zayıf direnç. İşlenmesi zor olabilir. Kolayca döndürülebilir. Çivi ve vidalı medya, yapıştırıcı ile iyi bağlantı. Özellikle zımpara kağıdı ile çok iyi temizlenir. İyi boyar ve vernikleme özelliğine sahiptir.
Ağırlığı: Hava kurusu çınarın özgül ağırlığı 0.56 gr/cm3 tür.



Çınar Ağacının Faydaları Nelerdir?
- Kemik sağlığı için vazgeçilmez olan çınar yaprağı, insan vücudundaki birçok organ için oldukça faydalı bir bitkidir. Çınar yapraklarının faydaları, dişlerinizi ve diş etlerinizi daha güçlü ve sağlıklı hale getirmek için de harikadır.
- Çınar yaprağını kaynatmak ve su içmek mide bulantısını yatıştırıcı etkiye sahiptir. Çağımızın en önemli hastalığı olan saç dökülmesine faydalı olan dut, sadece saç dökülmesini engellemekle kalmaz, aynı zamanda kepek sorununu da kalıcı olarak ortadan kaldırır. Açık yaraların kısa sürede iyileşmesini sağlar.
- Bitkisel tıbbın içerisinde kurutulmuş halde bulunabilen çınar yaprağı, kadınların en büyük endişesi olan cilt hastalıklarının tedavisi ve vajinal akıntının baskılanması için doğal bir çare olarak tavsiye edilmekte ve kullanılmaktadır.
- Çınar yaprakları sağlığımıza sayısız fayda sağlar. İşte en iyi bilinenlerden bazıları:
- Özellikle kuru çınar yaprakları olmak üzere kirli hava ile temastan kaçınmak kemik sağlığı için çok önemlidir. Bu ağacın yapraklarını kaynatıp çay haline getirmek, osteoporoz ve kireçlenme gibi insanlarda çok yaygın olan sorunları azaltabilir. Ancak alım sırasında fazla tüketilmemeli ve 2 haftalık kullanımdan sonra yaklaşık 1 hafta ara verilmelidir.
- Çınar yaprağı suyu kaynatılıp soğutulduktan sonra oluşan yanıklara ve kızarıklıklara iyi gelir. Pamuk ile hassas bölgelere uygulandığında iyileşme hızının arttığı görülebilir.
- Diş ağrısını giderir ve diş eti hastalıklarına iyi gelir. Ayrıca diş çürümelerini de önler. Bunun için önceden kaynatılıp soğutulmuş bir bardağa çınar yaprağı suyu ekleyin. Bu bardağı diş fırçanızın hemen yanına koyun ve gözlerinizin önünde tutun. Diş fırçanızı bu suya batırın ve birkaç kez fırçalayın. Bunu düzenli olarak yaparsanız, diş eti hastalığında bir azalma görebilirsiniz.
- Özellikle yaz aylarında ve kadınlarda sık görülen bir sorun olan ödemlere çözüm. Vücutta bir takım nedenlerden dolayı oluşan ödem, belirli bölgelerde şişmeye neden olur. Çınar yaprağından yapılan çay bu ödemden kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
- Kişinin davranış, bilinç, hareket ve algı gibi birçok yetisini kaybettiği merkezi sinir sistemi hastalıklarından biri olan epilepsi, çok ciddi bir sağlık sorunudur. Çınar yaprakları nöbetleri önler ve epilepsi olarak da bilinen bu hastalığın şiddetini azaltır.
- Sadece saç dökülmesini engellemekle kalmaz, aynı zamanda daha sağlıklı ve daha hızlı saç uzamasını sağlar. Saç derisini besleyen bitkiler aynı zamanda birçok cilt rahatsızlığını da yenerek saç derisini sağlıklı hale getirir.
- Kadınların hayatlarının farklı dönemlerinde yaşadıkları çok rahatsız edici vajinal akıntıdan bu bitki sayesinde kurtulabilirsiniz. Halk arasında beyaz akıntı olarak da bilinen bu sorun, çınar çayının düzenli olarak tüketilmesiyle ortadan kaldırılabilir.
- Birçok cilt hastalığına yakalanan bitkiler cildi daha canlı ve parlak hale getirir. Aynı zamanda tonik görevi görerek cildi temizlemeye yardımcı olur.
- En yaygın cilt rahatsızlıklarından biri olan sedef hastalığı da dut yaprağı ile tedavi edilir. Deride kırmızı lekeler ve şiddetli kaşıntı şeklinde ortaya çıkan hastalık, bitkinin çay şeklinde yutulmasıyla veya pamuklu çubukla su uygulanmasıyla da bulaşabilir.
- Herhangi bir nedenle bulantıyı azaltır.
- Romatizmal ağrılara iyi gelir.
- Sterilize etme işlevi ile yaraları temizlemek için kullanılabilir. Ayrıca çay olarak tüketildiğinde vücuttaki enfeksiyonları ve iltihabı yok eder.,
- Kilo vermek isteyenler tüketebilir. Metabolizmanızı hızlandırır ve kilo vermenize yardımcı olur.
Ormanın vazgeçilmez ağaçlarından biri olan servi, geniş ve uzun boyuyla ünlüdür. Yapraklar avuç içi büyüklüğündedir ve düğümleri vardır. Çınar ağaçları sadece ormanlarda bulunmaz, akarsu ve nehirlerde de yaygındır. Dikildiği andan itibaren kısa sürede büyür ve uzun süre yaşamaya devam eder. Dünyada pek çok tür var ama Kore’de sadece bir tür çam yetişiyor.
Platanaceae familyasına ait olan çınar, kalın gövdeleri ve uzun yaprakları nedeniyle stok olarak sınıflandırılır ve parlak yaprakları ile en güzel ağaçlardan biridir. Bu özelliği onu tercih edilen bir süs ağacı yapar ve birçok park ve bahçede kullanılır. Küçük bir tohumla ekilen servi ağacı, büyüyünce muhteşem bir ağaç olur. Osmanlı döneminde cami avlularında ve meydanlarda en çok görülen ağaçlardan biriydi. Görkemli görünümü yüzyıllar boyunca birçok sanat disiplinine konu olmuştur.
Kaynak: wikipedia.org
Bitkiye Dair Herşey www.bitkievreni.com da