Pazartesi, Mayıs 22, 2023
Ana SayfaDış Mekan BitkileriAğaçlarArdıç Ağacı Hakkında Herşey

Ardıç Ağacı Hakkında Herşey

Ardıç Ağacı Nedir?

Ardıç Ağacı Nedir? Ardıç, İğne yapraklı servigillere ait çalı tipi bir ağaçtır. Çok ilginç bir özelliği olan ardıç meyvesi yemenin idrar kokusunu mor yaptığı söylenmektedir.

Göz alıcı bir üreme özelliği olan ardıç ağaçları ardıç kuşlarının tohumlarını yemesi sonucu çoğalabilmektedir. Ardıç tohumları ağaçlardan yere dökülür. Ardıç kuşunun döktüğü tohumları yemesi ve sindirmesi sonucunda çimlenme gerçekleşir. Ardıç kozalakları şeklindeki tohum kozalakları sindirim sırasında açılır ve oluşan tohumlar dışkı şeklinde atılır. Atılan tohumlar çimlenir ve ardıç fidanı olur.

 

Şunlar da ilginizi çekebilir: Meşe Ağacı Hakkında Her Şey

Şunlar da ilginizi çekebilir: Limon Ağacı Yaprakları Neden Sararır ve Neden Dökülür?

 

Ardıç Ağacı Nedir?
Ardıç Ağacı Nedir?

Her iklime uyum sağlayabilen ardıç, nemli, yumuşak toprakta uzun bir ağaca, kuru, kıraç toprakta ise çalıya dönüşebilir. Dünya çapında Alaska, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Macaristan ve Fransa’da yetişen ardıç, Türkiye’de Marmara, Ege ve Trakya bölgelerinde yetişir. Farklı özelliklere sahip ardıç çeşitleri ise adi ardıç, katran ardıç, Finike ardıç, uzun ardıç, bodur ardıç ve kokarca ardıçtır.

Bulundukları ortamın iklimine göre renklenen ardıç türleri genellikle parlak mavi, kırmızı, yeşil, gri ve sarı renktedir.

Ardıç Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Ardıç Ağacının Özellikleri Nelerdir? Güzel görünümü ile dikkat çeken ardıç ağacı erkek ve dişi olarak ayrılır. Dişi ardıçların kozalakları vardır ve ardıç kozalakları da toplanıp yakıt olarak kullanılabilir. Boyları 30 cm ile 12 m arasında değişen ardıçlar genellikle dağlarda, bataklıklarda, ovalarda ve ormanlık alanlarda yetişir.

Ardıç Ağacının Özellikleri Nelerdir?
Ardıç Ağacının Özellikleri Nelerdir?

Ardıç ağacının siyah meyvesi, iyileştirici özellikleri nedeniyle özeldir. Ağacın meyveleri eylül, ekim ve kasım aylarında olgunlaşır ve bu aylarda toplanarak taze veya kuru olarak tüketilebilir. Ardıç yapraklarının sivri, iğne benzeri, sert yapısı, yıl boyunca renklerini korumalarını sağlayan silisik asit içerir.

Yüksek oranda C vitamini, organik asitler, bakır, demir, kalsiyum, donyağı ve glikoz içeren ardıç meyveleri kurutulur ve ardıç çayı şeklinde yaygın olarak kullanılır. Ayrıca ağacın meyvesinden glikoz içeriği nedeniyle ardıç pekmezi, ardıç balı ve ardıç reçeli yapılır.

Meyvesinden elde edilen yağa, içeriğinde organik maddeler bulunduğu için ardıç katranı yağı denilmektedir. Ardıç Çamı bir ağaç türüdür. Bu özelliklerinden dolayı ardıç, sağlam ve dayanıklı ahşap evlerin yapımında kullanılır. Ardıç ağaçlarından inşaat, kozmetik, ilaç ve mobilya sanayinde de yararlanılmakta ve ardıç tohumları boncuk yapımında kullanılmaktadır.

Ardıç Tohumu Nasıl Ekilir, Ardıç Tohumu Nasıl Elde Edilir?

Ardıç Tohumu Nasıl Ekilir, Ardıç Tohumu Nasıl Elde Edilir? Ardıç tohumlarının ekilmesi için ilk adım tohumların tohum çukurlarında çimlendirilmesi, daha sonra toprağa 1 m aralıklarla açılan 5-6 cm derinliğindeki çukurlara yerleştirilip üzerinin toprakla örtülmesidir. Ardından can suyu temin edilerek hasat mevsimine kadar gerekli gübreleme ve sulama işlemleri yapılır. Siyah, koni şeklindeki meyveler, ardıç tohumları elde etmek için hasat mevsimine yakın hasat edilir. Bu meyveler kurutulmalı ve tohum olarak kullanılmalıdır.

Ardıç Tohumu Nasıl Ekilir, Ardıç Tohumu Nasıl Elde Edilir?
Ardıç Tohumu Nasıl Ekilir, Ardıç Tohumu Nasıl Elde Edilir?

Ardıç tohumları ne zaman toplanır?

Ardıç tohumları ne zaman toplanır? Ardıç tohumu toplama mevsimi Kasım ve Aralık aylarıdır. Ardıç büyüdüğünde ve kozalaklar oluştuğunda tohum toplama başlar. En verimli tohumlar, Kasım ve Aralık aylarında parlak siyah meyvelerden elde edilir.

Ardıç tohumları nasıl çimlenir?

Ardıç tohumları nasıl çimlenir? Ardıç tohumlarını çimlendirmek için izlemeniz gereken adımlar şunlardır:

· Ardıç tohumları çimlenmeden 1 gün önce nemli bir beze konur. Tohumlar 1 gün sonra hasat edilir.

· Turba ve toprak karışımını orta büyüklükteki tohum çukurlarına koyun.

Toprağın yüzeyinde 3-4 cm’lik bir delik açın ve tohumları içine yerleştirin.

2 cm toprakla örtün.

· Püskürtme tabancası kullanarak toprak yüzeyine su püskürtün.

İşlemden sonra tohum çukurlarının üzeri naylon ile kapatılır.

· Toprağı havalandırmak için her gün naylon açılmalıdır.

Toprak kuruduğunda sulama yapılmalıdır.

Çimlenme 3 hafta sonra gözlenir.

Çimlendirilmiş ardıç tohumları 1 m aralıklarla tarlaya ekilir.

Ardıç nerede yetişir?

Ardıç bitkisinin yetiştiği yer Trakya olarak bilinir. Öncelikli olarak Trakya’da ekilen ardıç tohumu Anadolu’nun yaylalarında ikinci, Finike’de ise üçüncü kez ekilmektedir. Bu arada iç mekanlarda her mevsim fidan ve tohum ekilebilir.

Dünya çapında Alaska, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Macaristan ve Fransa’da yetişen ardıç, Türkiye’de Marmara, Ege ve Trakya bölgelerinde yetişir. Farklı özelliklere sahip ardıç çeşitleri ise adi ardıç, katran ardıç, Finike ardıç, uzun ardıç, bodur ardıç ve kokarca ardıçtır.

Ardıç tohumları hangi mevsimde ekilir?

Ardıç tohumlarının ekilme mevsimi ilkbahar ve sonbahardır. Bu mevsimde, iklim tohum ekimi için en uygun hale gelir. Ardıç tohumları, don ve hastalıktan yüksek koruma sağlamak için ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde açık arazilere ekilir. Ekim günlerinde rüzgar ve yağmur olmamasına dikkat edilir.

Ardıç, Cupressaceae familyasındaki Juniperus cinsine ait kozalaklı ve çalı taksonunun ortak adıdır.

Üreme için diğer türlere bağlı olabilir. Ardıç tohumları yere düşer, ancak tohumlar pamukçuklar tarafından yenmedikçe çimlenmezler. Ardıç kuşunun sindirim sisteminde ardıç çekirdeğinin kabuğu açılır. Pamukçuk dışkısı ile toprakla karışan tohumlar kolayca çimlenir.

Şaman Türkmenler ve Bektaşi-Aleviler tarafından kutsal sayılan bir ağaç. Bir dilek tutmak için bir ağacın dalına bir bez bağlayın veya bir dağ kulübesinde tütsü olarak kullanın.

Türkiye’nin en yaşlı ardıç ağaçlarının Konya, Taşkent Alata (Balcılar)’da bulunduğu söyleniyor. Bu iddiaya göre 1000 veya 2300 yaşında olan ağaca yöresel olarak bizim ağacımız denmektedir.

Ardıç tohumları, birçok rahatsızlığın tedavisinde yaygın olarak “bitki” olarak kullanılmaktadır. Ardıç tohumları aynı zamanda yemeklere tat ve koku vermek için de kullanılır. Özellikle yağlı et yemeklerinde yiyecekleri “hafifletmek” için çok faydalıdır.

Şunlar da ilginizi çekebilir: Avokado Ağacı Nasıl Yetiştirilir?
Şunlar da ilginizi çekebilir: Türkiye’de ne tür ağaçlar yetişir?
Bitkiye Dair Herşey www.bitkievreni.com da

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Advertisingspot_img

Popular posts

My favorites

I'm social

0BeğenenlerBeğen
0TakipçilerTakip Et
3,780TakipçilerTakip Et
0AboneAbone Ol
Recommended
Orkide Türleri Nelerdir? En Güzel Orkide Türleri Orkide Türleri Nelerdir?…
Cresta Posts Box by CP
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogcu bunu beğendi: